Vajda János Gimnázium – Keszthely

Keszthely
Látnivalók

Az épület csak kívülről tekinthető meg!

Az iskolát 1772-ben 3 évfolyamos gimnáziumként gróf Festetics Pál alapította, mely ezen alapokon kezdte meg működését a Kossuth Lajos utca 45. számú épületben. Az első osztály tanulói a principisták, a másodiké a grammatisták, a harmadiké a syntaxisták voltak. Ferences rendi papok voltak az iskola első oktatói. Fő tantárgyak között szerepelt a latin, hittan, földrajz, történelem és természetrajz. Rendkívüli tárgyként a görög nyelvet, a mértant, a természettant és a hazai szokásjogot vehették fel a diákok.

1789-ben bővült az iskola a költészet és a szónoklat két évfolyamával, amely ettől kezdve királyi intézmény, állami gimnáziummá vált. 1800-ban az iskola új épületben, a mai rendház második emeletén foglalta el helyét.

1806-tól a gimnázium 6 osztályos lett. 1808-ban pedig  a Csornai Premontrei Rend vezetése alá került. A a magyar nyelv meghódította az iskolát a reform országgyűlések idején. Az oktatás zömmel magyarul folyt, a bizonyítványok, értesítők is magyarul készültek.

A mai XXI. századi iskolavezetés célja, hogy a gimnáziumra jellemző sokszínű képzést a jövőben is megtartsa, ezzel bővítse beiskolázási körzetét, tanulóit nyitottságra, igényességre, kreativitásra nevelje, és ezen változó világban konvertálható tudással adjanak át nekik.

Élménykártya kedvezmény
Galéria
Helyszin
Elérhetőségek
Kérdésed van? Írjon nekünk!
Élménykártya vásárlása
Élménykártya

Az élménykártya megvásárlásával a Balaton számos helyén kedvezmények is meglepetések várják az utazókat.