Szendrey Júlia emlékszoba – Keszthely

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusának kezelésében álló területen található Szendrey Júlia szülőháza. Szendrey Júlia kiváló írónő, költő volt, neve mégis Petőfi Sándor múzsájaként, a világirodalom talán legszebb szerelmes verseinek ihletőjeként maradt fent. Az emlékhely a 71-es főút és a Keszthelyre vezető Fenéki út között található, a Szendrey majorban.

A kiállítás kurátora dr. Ratzky Rita, a Petőfi Irodalmi Múzeum főtanácsosa volt.

Az ünnepélyes megnyitóra 2009. március 13-án került sor. A tudományos ülést követően dr. Wernitzer Julianna a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóhelyettese, dr. Dublecz Károly dékán és Ruzsics Ferenc Keszthely város polgármestere emlékfát ültetett az emlékszoba „újjászületésének” emlékére. A hivatalos megnyitóbeszédet dr. Wernitzer Julianna tartotta. 2009. májusában került a szülőház kertjébe a korábbi Szendrey Júlia Általános Iskola előtt álló Júlia-szobor, amely a Georgikon Kar jóvoltából felújításra került.

Az emlékszoba az elmúlt 11 évben bekapcsolódott a „Múzeumok éjszakája” és a „Kulturális Örökség Napjai” rendezvénysorozatokba is.

A Pannon Egyetem Georgikon Kar gondozásában, a Georgikon Alapítvány támogatásával 2012-ben jelent meg a Szendrey Júlia emlékkönyv. A kötet bemutatójára a Georgikon alapításának 215. évében, 2012. március 13-án került sor. A kötet második kiadását 2014. augusztus 9-én mutattuk be, amikor dr. Tóth Éva és dr. Lukács Gábor emléktáblát állíttatott, Túri-Török Tibor keszthelyi „szépmíves” plakettjéval az emlékszobánál.

A kiállítás létrejöttét a Pannon Egyetem Georgikon Kar mellett Keszthely Város, a Georgikon Alapítvány és a Nők a Balatonért Egyesület is támogatta.