Szépkilátó – Balatongyörök

Bemutatkozás

A Balaton partján sorra váltják egymást az egyszer-muszáj-megnézni panorámák, de a györöki Szépkilátóval csak kevés tud közülük birokra kelni. 140 méter magasan trónol a település felett, és épített környezetre sincs szüksége ahhoz, hogy az innen nyíló látvány egy életre beleírja magát az emlékezetedbe. A festményként feszülő táj Eötvös Károly fantáziáját sem eresztette: tündérországnak nevezte a környéket, tüneménynek, ami egyszerre adott gyönyört és ihletet.

Szépkilátó

Elhelyezkedés

A hegyoldalnak még jóindulattal sem nevezhető emelkedő Balatongyörök központi részén, a Római forrástól alig több mint 100 méterre található. A 71-es főút Badacsony felé tartó elágazásától épp csak egy köpésre van. Megközelítéséhez túracipő és nagy erőfeszítés sem szükséges: néhány erőteljesebb dobbantással már meg is másztad a kilátópontot.

Panoráma

A Szépkilátó platóján állók mesébe illő rálátást kapnak a Tapolcai-medence lélegzetelállító tanuhegyeire. Felseljik szemközt a Szent György-hegy, a Tóri-hegy és a Somló-hegy sziluettje, de ha elég szemfüles vagy, a Szigligeti öblöt is lencsevégre kaphatod.