Batsányi kilátó – Balatongyörök

Bemutatkozás

Az egyik legszebb Balatoni panorámát talán a Balatongyörök felett található Pap-hegy csúcsán lévő Batsányi-kilátó adja, amit 2014-ben építettek újjá. A kilátó Batsányi Jánosról kapta a nevét, aki több szálon is kötődött a Balatonhoz: Tapolcán született, iskolái nagy részét Keszthelyen végezte.

Panoráma

A háromemeletes fa kilátóból különleges kilátás nyílik a Szigligeti-öböl felé, mely mögött a tanúhegyek sorakoznak.  A körpanoráma északi részén a Keszthelyi-hegység hullámos vidéke látható, dél felé pedig Balatongyörök és Vonyarcvashegy házai láthatók. Ráadásul a kilátóból még a sok jellemzőkben hasonlító, szomszédos Bél Mátyás-kilátó is látható.

Mivel Balatongyörök szépségekben igen gazdag, az egymástól nem messze található Szépkilátóval és a Bél-Mátyás kilátóval is összeköthetik a kirándulást, ugyanis a 3 kilátó kombinációja remek, igazán látványos túralehetőséget ad. A kilátó közvetlen környezetében található a Balatonederics és Balatongyörök között több körútból álló Pelle apó tanösvény is, ami a kilátót és érinti.

Megközelítés

A kilátót gyalogosan és autóval is könnyen meglehet közelíteni. Tömegközlekedéssel érkezve a Szépkilátó megállónál leszállva érhető el a kilátó, az autóval érkezők számára pedig ingyenes parkolási lehetőség biztosított a Bélapi-pihenőnél.