Szent Donát Borkúria – Csopak

Bemutatkozás

Pazar balatoni panorámát csodálhatunk főúri kiszolgálás és mennyei ételek illetve borok társasága mellett a Szent Donát Borkúriában Csopakon.

Története

A tulajdonosok 1994-ben alapították a birtokot, de a szőlőhöz fűződő kapcsolata a Kovács családnak jóval korábbra nyúlik vissza. 2002-ben a birtok 3 hektárra nőtte ki magát és a jelenlegi főépület illetve a pincerendszer első része is ekkor került megépítésre, Szűcs Endre tervei nyomán.  A pincészet és a birtok nevét is Csopak szőlőinek védőszentje ihlette, így kapta a Szent Donát nevet a borkúria.

2006-ban maga a pincerendszer került bővítésre – amit a palackok egyre növekvő száma indokolt – és ami még fontosabb, ebben az évben készültek el az első referenciaborok is, melyek egyaránt a hazai éttermek kínálatában is szerepelnek, illetve külföldi exportálásuk is ebben az évben indult útjára. A mai étterem alapjai, nevezetesen a konyha és a terasz megépítése is ehhez az évhez köthető. 2014-ben újult meg a birtok konyhája és ettől az évtől kezdve működik éves nyitvatartással a bisztró. 2017-ben a birtok további területekkel és pincével is gazdagodott és ekkor kezdődött meg a területek ökológiai gazdálkodásra történő átállítása is, melynek eredményeként elmondható, hogy a birtokon ma már teljes egészében ökológiai gazdálkodást folytatnak a tulajdonosok.

Szolgáltatások

A Szent Donát Borkúria bisztró része 2021-ben bezárta kapuit, de aggodalomra semmi ok, hiszen 2022-ben egy kis átalakítás eredményeként a korábbi vendégtér borkóstolók helyszíneként várja látogatóit. A különleges, csúcsminőségű borok és a lehengerlő panoráma találkozása a hely, ahol a borokhoz kérhetnek a látogatók házi sajtokat, krémeket illetve házi kenyeret is. Az ízek harmóniája garantáltan nem fog csalódást okozni, úgy ahogy a figyelmes, kedves, készséges pincérek vendégszeretete sem.

Megközelítés

Gyalogosan és autóval is a Homokbánya útról közelíthető meg legkönnyebben a hely, a személygépkocsival érkezők pedig a borkúria saját parkolóit tudják ingyenesen igénybe venni.