Borbély Családi Pincészet – Badacsonytomaj

Bemutatkozás

A badacsonytomaji központú Borbély Családi Pincészet múltja 1981-ig nyúlik vissza, amikor egy régi családi területen első ültetvényüket telepítették. A 21 hektáros területen, modern és tradicionális technológiákat alkalmazva, kiváló minőségű szőlőből készítik boraikat. A hangulatos borházában borok széles választéka, a Badacsonyi borvidékre jellemző friss és fahordós tételek megvásárolhatók vagy akár helyben fogyaszthatók. Csendes, nyugodt környezetben várják a látogatókat vezetett borkóstolásra, melyekhez paraszttálat, házi sajtokat, igény esetén házias, meleg ételeket kínálnak.

A vezetett borkóstolók – melyhez előzetes bejelentkezés szükséges – helyszíne minden esetben a Pincészet. A szabadtéri borteraszon pedig beszerezhetünk egy-egy tételt a jobbnál-jobb termékekből.

Borok

Szőlőik a Badacsonyi borvidék 8 kiváló adottságú dűlőin terülnek el. A pincészet a kezdetektől fogva a borvidékre jellemző fehér szőlőfajtákat részesíti előnyben. Törekszenek a frissebb stílusú és az egyedi ízvilágú minerális borok termelésére. A száraz boraik, különösen az olaszrizling fajtából készültek kimagaslóan teljesítenek a versenyeken, azonban késői szüretelésű borok, például jégborok is színesítik a kínálatot. Borbély Tamás neve 2012-2020 között minden évben szerepelt az „Év Bortermelője” 5 jelöltje között, 2020-ban pedig a díjat is sikerült elnyernie.

Megközelítés

A Borbély Családi Pincészet Badacsonytomaj külterületén, Káptalantóti irányába elindulva közelíthető meg. A legközelebbi buszmegálló negyedórányi sétára, a Fő úton található. A szőlőskertek ölelésében elhelyezkedő pincészetnél a parkolási lehetőség ingyenes.