Tihanyi Bencés Apátság – Tihany

A Tihanyi-félszigeten járva, a Visszhang-dombon található Bencés Apátság már messziről kitűnik impozáns, középkori eredetű megjelenésével. A hatalmas erődítmény az ország egyik emblematikus jelképe és egyben a település ékköve is, tornyai és épületei ugyanis máig magukon őrzik az évszázadok viharainak nyomait. Önmagában a község is remek turistacélpont, hiszen rengeteg programot és élményt tartogat látogatóinak, melyek közül az apátság mindenképpen kiemelkedik.

Története 

Alapítása I. András királyhoz köthető, aki 1055-ben Szent Ányos és Szűz Mária előtt kívánt adózni az építmény létrehozásával és akinek kriptája ma is megtekinthető az apátság román stílusú templomában. Ugyanezen évből fennmaradt alapító oklevele jelentős nyelvtörténeti érdekesség, hiszen az első jegyzett nyelvi szórványemlékünk ebben a dokumentumban található, melyet jelenleg a Pannonhalmi Főapátság levéltárában őriznek.

A tatárjárást szerencsésen túlélte az épület, azonban a török-magyar harcok jelentősen befolyásolták az itt folyó életet, hiszen a korábbi szerzetesek lakta központból 1534-ben a balatoni végvárrendszer egyik centruma lett, így katonák lakhelyévé vált. Jelentős károkat okozott ez a 150 év, ugyanis a szerzetesi élethez tartozó emlékek nagy része ebben az időszakban megsemmisült. Ezt követően visszakerült az építmény a Pannonhalmi Bencés Apátsághoz, 1720-ban pedig megkezdték az újjáépítését. 1786-ban II. József a bencés rendet felosztotta, így a rend tagjai csak 1802-ben térhettek vissza Tihanyba, viszont közel 150 év múlva 1950-ben, ismét el kellett hagyniuk az erődítményt. Ezt követően több funkciót töltött be, szegényháznak és múzeumnak is helyszínéül szolgált. Belső felújítása 1992-ben, átfogó felújítása pedig 1996-ban kezdődött meg.

Jelenleg tizenkettő szerzetes él monostor területén, akiknek napi tevékenysége nagyon sokszínű. Lelkipásztori szolgálatot teljesítenek Tihanyban és a környező településeken is, emellett a vendégfogadás és a lelkigyakorlatok vezetése is az ő feladatuk. Az apátság számos programlehetőséget is kínál, melyek lebonyolítása is a szerzetesek hatáskörébe tartozik.

Szolgáltatások 

A varázslatos helyszínen túl akár egy egész napot is eltölthetnek a látogatók az apátságban, hiszen rengeteg programlehetőséget is kínál a hely az érdeklődők számára. A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban állandó és időszaki kiállítások tekinthetők meg, szerzetesek által vezetett tematikus túrákon vehetünk részt és megkóstolhatjuk az Apátsági Rege Cukrászda kiváló termékeit is, melynek helyszíne hajdanán gazdasági udvarként szolgált.

Megközelítés

A település központi részén fekszik az apátság, így gyalogosan és autóval is könnyedén elérhető, főszezonban azonban díjmentes parkolási zóna a közelben nem található. A Visszhang-domb parkoló található a legközelebb, mely körülbelül 30 férőhellyel rendelkezik.