Somlyó-hegyi kilátó – Alsóörs

A Somlyó-hegyi kilátó az Alsóörs felett magasló Somlyó-hegyen található, ahonnan a látvány mindenkit rabul ejt. Megközelítése több módon is lehetséges, akár gyalogosan, akár kerékpárral is megközelíthető, de autóval is könnyen elérhető.

Elhelyezkedés

Felsőörs irányába, az Alsóörs táblát 50 méterrel elhagyva található a toronyhoz vezető erdei ösvény. A kilátóhoz vezető úton fapadokkal, asztalokkal, hangulatos pihenőhely várja a túrázókat, ahonnan már csak egy 150 méteres emelkedő választ el a kilátótól.  A település fölött található Somlyó-hegyen már korábban is állt egy háromszintes, fából készült kilátó, melyet az utóbbi években az idő teljesen tönkretett, ezért a helyiek jobbnak látták az alapoktól felújítani az épületet.

Panoráma

A végeredmény egy szerkezetileg és formailag is kiváló, tájba illő fenyőfa építmény lett. A vörös színű kőalapzaton álló, 17,5 méter magas kilátóba pár lépcsőfok megtétele után juthatnak fel. A Somlyó-hegyi kilátó legfelső szintjéről a Balaton keleti medencéje, az északi part és a Bakony sűrűje is jól szemügyre vehető.

Megközelítés

Az autóval érkezők számára ingyenes parkolási lehetőség biztosított a hegy lábánál található utcáknál, a református templomnál vagy a temetőnél.

A kilátó egész évben szabadon látogatható!