Kályhák háza – Keszthely

Bemutatkozás

 A Festetics kastély közvetlen szomszédságában található a Kályhák háza. Az érdeklődőket egy szabadon látogatható fazekasműhely fogadja, ahol hagyományos módon, kézi munkával készülnek a kályhacsempék, ugyanúgy, ahogyan a XX. sz. elejéig készítették a szemeskályhák és táblás kályhák csempéit. A kályhák és más népi tüzelőeszközök múltját az itt kialakított és folyamatosan fejlődő makett kiállításon ismerhetik meg a látogatók.
A kiállításon a XIX. és XX. század fordulóján, parasztházakban használt kályhák, kemencék, tűzhelyek makettjei láthatók.

A kiállítás és a műhely szervezett formában is látogatható. Csoportok részére  beszélgetéssel egybekötött bemutatót is tartanak, ahol megiserhetik a kályhák történetét, készítését, használatát, és a csempekészítés fogásait. Ennek a programnak a részeként nem csak megnézhetik, hanem ki is próbálhatják a kályhacsempe készítést. A műhely és a kiállítás melletti kerámia-élménytárban régi tárgyak közt, sajátos hangulatban elrendezett egyedi, kézműves kerámiák várják a látogatókat.

ÁLLANDÓ PROGRAM: Kályhás kedd (Május 13 – Szeptember 23.)
Bizonyára mindenkinek van kályhás élménye, története. A Kályhák Házában keddenként ezekről a történetekről is beszélgethet a különböző tájegységek sütő, főző, fűtő eszközeit bemutató 70 darab makett megtekintése közben. A kályhák és kemencék építéséről szóló előadás feleleveníti a magyar kályhás hagyományokat.   A műhelyben a munkafolyamatok egyes részeit is megismerhetik a látogatók, majd akár saját monogrammal ellátott kályhacsempét is készíthetnek. A korongolás és ismerkedés mellett a kerámia élménytár különleges látnivalói várják a vendégeket. A tematikus nap kb. 1 órás programjára maximum 12 főig várjuk előzetes bejelentkezés után a családokat és csoportokat.