Festetics-kastély – Keszthely

A keszthelyi Festetics-kastély hazánk egyik legnagyobb kastélykomplexuma, mely 5 épületben, 6 állandó kiállítással várja a látogatókat. Az 1700-as évek közepétől folyamatosan bővülő kastély 200 évig a Festetics család tulajdonában volt. A család kiemelkedően fontos szerepet játszott Magyarország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében.

A Festetics-kastély története

Festetics Kristóf a 18. század közepén építtette a mai épület középső és keleti szárnyát. Első átalakítását Festetics György kezdte meg a század végén, akinek nevéhez a klasszicizáló késő barokk stílusú könyvtári szárny köthető. A következő nagyobb átépítést Festetics Tasziló hajtotta végre a kastélyépületen, neobarokk és neorokokó stílusban. Elkészült az északi szárny, mely báltermeknek és a vendég lakosztályoknak adott otthont, valamint ekkor épült a torony is. Ebben az időszakban alakították ki a vízvezetékrendszert és a központi fűtést, az épületet pedig új manzárdtetővel fedték le. A belső és külső átalakításai után, 1880-ban nyerte el mai formáját.

Kiállítások

A kastélylátogatás során a gazdagon berendezett szobákban, eredeti Festetics bútordarabok között, a látogató valós képet kap a család életéről. Beléphet Magyarország egyetlen épen megmaradt főúri magánkönyvtárába, megcsodálhatja a tölgyfalépcsőházat és gyönyörködhet a tükörterem káprázó csillogásában. A kultúra és történelem kedvelői számára kihagyhatatlan élmény az ódon falak és a helyszín finom világa.

Az utazás és a járművek szerelmeseinek tökéletes kikapcsolódás Hintókiállítás, ahol több, mint ötven hintóból, kocsiból és szánból álló gyűjteményt lehet megtekinteni. Az Amazon Látogatóközpont főúri utazások és úti kalandok című kiállítása során az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét ismerheti meg a látogató.

Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt varázslatos élmény Európa egyik legnagyobb Történelmi Modellvasút Kiállítása, ahol a 19-21. századi állomásépületeket, vasúti pályákat, mozdonyokat és szerelvényeket lehet megcsodálni közlekedés közben. Ebben az épületben kapott helyet a Vadászati Múzeum 5 földrészről származó, páratlanul gazdag trófeagyűjteménye is, melynek egy része Windisch-Grätz Ferenc József Magyarországnak ajándékozott gyűjteménye. A Vadászati Múzeum és Történelmi Modellvasút Kiállítás parkjában található kertvasút 20 utast is képes szállítani és kb. 500 métert tesz meg. A vasúton gyerekek és felnőttek egyaránt utazhatnak.

A Pálmaház és Madárpark egzotikus növényeinek és különleges madárállományának köszönhetően tökéletes családi program. A pálmaház a trópusi és mediterrán növényvilág legcsodásabb fajait szemlélteti. A madárparkban a madarak élete testközelből figyelhető meg, akár kézből is lehet etetni őket. A Festetics-kastély hatalmas parkjának különlegességét az angolkert és franciakert kombinációja adja. A park gazdag növényvilága miatt természetvédelmi terület lett.

Megközelítés

A Georgikon és a Pál utca kereszteződésénél ingyenesen használható B+R parkolót alakítottak ki, mely 60 autó és 60 kerékpár elhelyezésére képes. A Bástya utcai buszmegállóból 5 perc alatt kényelmesen megközelíthető a kastély. A vasútállomás és autóbusz-állomás 20-25 perc alatt gyalogosan elérhető.