Söptei Pincészet és Vinotéka – Csopak

Bemutatkozás

A több mint 170 éves bortermelői múltra visszatekintő Söptei Pincészet birtokain tüzes, ízgazdag, dús illatú különlegességek születnek. A öt generációt felölelő családi vállalkozás jelenlegi formájában Németországban gyűjtött tapasztalataikat kamatoztatva 1997 óta működik. A borászat életében napjainkban két generáció is kiveszi a részét. A 6,5 hektáros területen évente 30-35 ezer palack bort készítenek. A pincészet csopaki vinotékája egész évben várja megpihenni vágyó kerékpárosokat, túrázókat, és a borok szerelmeseit.

Borok

A pincészet területeinek többsége a Pécselyi-medencében, a Vekenye dűlőben találhatóak, leginkább fehér szőlőfajtákkal foglalkoznak. A Söptei birtokról olyan változatos reduktív tételek kerülnek palackba, mint a világ legrangosabb bormustráján, a Challange International du Vin nemzetközi versenyen 2020-ban Aranyéremmel díjazott ’18-as „Varázslat” olaszrizling, vagy a korábban szintén Arannyal jutalmazott ’15-ös „Hangulat” száraz sárgamuskotály. A pincészet nagy hangsúlyt fektet a helyben termelt olaszrizlingre.

Megközelítés

Csopak a Balaton keleti medencéjének északi partján fekszik. A Söptei Pincészet a Venyige utcán helyezkedik el, parkolója a Füredi úton található. A legközelebbi buszmegálló 5 percen belül megközelíthető.