Skrabski Pince – Balatonudvari

Bemutatkozás

Ahol egykor még csak romok és parlag tanyázott, ott most virágzó szőlőparadicsom fogadja a borkedvelőket. A Balatonudvari felett elterülő Skrabski Pince csaknem 10 hektáros földszeleten termeli prémium kategóriás, zamatos szőlőit. Az organikus művelés melletti elköteleződést jól példázza, hogy a 2007-ben alapított borászat már a kezdetektől fogva nemet mondott a rovar- és gyomirtókra, ráadásul egy csipetnyi fajélesztőt sem használ. Vendégei számára a Kis-Leshegyen töltött időt kóstolóval, pincelátogatással és bortúrával teszi még emlékezetesebbé. A vállalkozás kutyabarát, és rendezvényeknek is kiváló színteret nyújt.

Szőlőfajták

A mesébe illő környezet nem csak lélegzetelállító panorámával ruházta fel a birtokot, de remek körülményeket teremtett a szőlőtőkéknek is. Az erdő hőmérséklet-szabályozó hatása, az ásványokban gazdag, meszes agyagtalaj és a magyar tengerről tükröződő napfény melege minimális beavatkozással is csodás ízvilágot hoz létre. A déli és dél-keleti fekvésű ültetvényeken főleg olyan nemes, Kárpát-medencében honos fajtákat termesztenek, mint az olaszrizling, a furmint és a kékfrankos, de a széles körben elterjedt rajnai rizling is jelen van.

Kínálat

A Skrabski Fruzsina és Sümegi Gábor által menedzselt borospincében igazi magyaros, tradicionális nedűk kerülnek palackozásra. Csúcsbora az Öreg Tőkék Olaszrizlingje, melyhez több mint 40 éves parcellák szőlői biztosítják az alapanyagot. A balatoni borok jellegzetes gyümölcsösségét a Kékfrankos palackjuk adja át.

Kiváló minőségű termékeiket akár előre összeállított csomagban is meg lehet rendelni. A tételek elegáns arculata és betűtípusa Somogyi Győző munkáját dicsérik. Nem véletlenül került egy vércse a címkére, ugyanis a környékre települt, tollas ragadozók hűségesen őrzik a termést a falánk madárkáktól.

Megközelítés

A Pince Balatonudvariban, a Kis-Leshegy lejtőjén várja a jó borok szerelmeseit. A 71-es utat egészen a Strand utcáig kell követni, majd lekanyarodni az ültetvényekhez vezető földútra.