Petrányi Pince és Borterasz – Csopak

Bemutatkozás

A Petrányi Pincészet 2001-ben kezdte el a gazdálkodást Csopak egyik legszebb dűlőjében, a Szitahegyen. A présház és a pince Heimann Ferenc tervei alapján épült. A pince melletti Borterasz 2015 óta működik, ahol a helyi termelők szezonális alapanyagainak felhasználásával, havonta megújuló étlappal és gyönyörű balatoni panorámával várják vendégeiket egész évben. A borkóstoló programjaik során a vendégek közelebbről is megismerkedhetnek a pincészet borkészítési filozófiájával.

Borászat

A Petrányi családot a kezdetekben csak a vitorlázás kötötte Csopakhoz, ám az ezredforduló környékén vásárolt 1,5 hektáros terület 6 hektárrá nőtte ki magát egy birtokközponttal és kiváló vendéglátással. A hagyományos fehér szőlőfajták (olaszrizling, furmint) mellett traminivel és sárgamuskotállyal is foglalkoznak, merlot-ból és kékfrankosból rosé-t készítenek. Nagy hangsúlyt fektetnek a vörösborokra is, a syrah kékszőlő fajtát elsőként a Petrányi Pincészet telepítette a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken 2009-ben. Bakó Ambrus, aki 2018 óta a pincészet borásza, a korszerű és hagyományos borászati technológiát ötvözve használja ki a sajátos termőhelyben rejlő lehetőségeket.

Megközelítés

A Petrányi Pince és Borterasz a Csopak fölé magasodó hegyen helyezkedik el. Borteraszukról csodálatos kilátás nyílik a környező településekre, de legfőképpen a Balatonra. Elhelyezkedése miatt ajánlott autóval vagy kerékpárral megközelíteni, az autóval érkező vendégek részére ingyenes parkolási lehetőség biztosított.