Magaspart – Balatonvilágos

A balatonvilágosi Magaspart hosszan elnyúló gondozott parkjából csodálatos kilátás tárul a látogatók elé. Akár egy padon ülve, akár a Magaspart löszfalának szélén helyet foglalva élvezhetjük a szabadságot és a mesés panorámát.Tiszta időben a Bakony hegyeit és a teljes Keleti medencét belátni, de tökéletes célpont lehet egy különleges, romantikus naplemente megtekintésére is.

Látnivalók

Itt található a 12 méter magas Szent Korona emlékmű, melyet 2000-ben állítottak fel Mihály Gábor tervei alapján. A park mellett került kialakításra a Balatoni Bringakörút, így kerékpáros utunknak is kiváló pihenőhelye lehet ez a megálló. Egyből feltűnik majd a Szerelmesek hídja, vagy más néven a Sóhajok hídja, melynek különös jelentőséget tulajdonítanak a monda szerint. Úgy tartják ugyanis, hogy aki átkel a hídon, annak megérkezik életébe a hőn áhított szerelem, vagy a meglévő még erősebbé válik tőle. Erre utal a híd fölött elhelyezett kapun található felirat is, ami így szól: az itt fogant szerelem elmúlhatatlan.

Körgát

A másik szembetűnő érdekes építmény a Körgát, mely azonnal felkeltheti érdeklődésünket, ugyanis leginkább egy kis medencére hasonlít, ami a Balaton vizében került megépítésre. Valódi rendeltetését tekintve vízhasznosításról van szó, mely 1965-ös üzembe helyezését követően a környék gazdaságaihoz tartozó földeknek öntözését szolgálta. Napjainkban is hasonló funkciót tölt be.

Megközelítés

A balatonvilágosi Magaspartot könnyedén elérhetjük autóval és akár gyalogosan is, odaérve pedig ingyenes parkolási lehetőség várja az érdeklődőket.