Balatonaligai szabadstrand – Balatonvilágos

Balatonvilágos egyetlen ingyenesen igénybe vehető fürdőhelye szerényen bújik meg a Csokonai utca végén. A Balatonaligai szabadstrand mindössze egy teleknyi földszeleten terül el, és szolgáltatások tekintetében sem tartozik a legjobban felszerelt üdülőhelyek közé, így elsősorban olyanoknak ajánlott, akiknek a Balatonon és a jó társaságon kívül nem kell sok a felhőtlen szórakozáshoz.

Vízpart

A strand elég eldugott helyen talált otthonra, így az esetek többségében a főszezon alatt sem kell birokra kelni a férőhelyekért. Apró, 150 méter hosszú partszakaszán napozni és hűsölni is lehet, mivel hatalmasra nőtt fűzfák tarkítják a füvet. Talaja kisebb-nagyobb kavicsokból tevődik össze, a víz pedig a déli parttól megszokott módon lassan és fokozatosan mélyül. Erőssége abban rejlik, hogy a nyári kánikulában is biztosítani tudja a békés fürdőzést, távol a nyüzsgő tömeg zajától.

Szolgáltatások

Annak ellenére, hogy jobb felszereltségű fürdőhelyek is vannak a magyar tenger partján, öltöző, mosdó, pihenőpadok, szemetesek és egy büfé is található a Balatonaligai szabadstrandon, ahol a már jól ismert retro ételeket lehet megvásárolni. A gyerekeket egy pici homokozós-csúszdás játszótér várja.

Megközelítés

A Zrínyi utcából szűk, viszonylag meredek ösvény vezet le a partszakaszhoz, amit egy kis tábla is jelez, bár ezt első blikkre nehéz észrevenni. Aki autóval érkezik, az a környező utcákban ingyenesen tud parkolni. Hogy biztosan legyen férőhelyünk, érdemes kicsit korábban kelni a tervezettnél.