Effenpergel Családi Pincészet – Effendy-Vin – Balatonederics

Bemutatkozás

A Balaton-felvidéki borvidék egyik méltán népszerű képviselője az Effenpergel Családi Pincészet egész évben várja gazdaságába látogatni vágyó szőlő és borkultúrát kedvelő vagy azzal éppen még csak ismerkedő vendégeit Balatonedericsen.

Történet

2005 óta működik jelenlegi formájában a pincészet, de gyökerei jóval korábbra nyúlnak vissza, pontosabbban 1987-re, amikoris családi gazdaságként kezdte meg működését a birtok. Apáról fiúra szállva, négy generáción átívelve, az évek múlásával az Effenpergel család élete összefonódott a szőlővel és a borral. A sikeres, szívvel-lélekkel végzett munka eredménye,  hogy mára már 12 hektárnyi területnek folyik a folyamatos művelése. A pincészetben nem csupán bor készül, hanem olyan nedűk megalkotása történik, melyek mindegyike tartalmazza a gondos odafigyelést, szakértelmet és a szenvedéllyel végzett kétkezi munkát.

A térség jellegzetes szőlőfajtáiból készült számos bortípus megtalálható a pincészet széles repertoárjában, mint például a chardonnay, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, olaszrizling, ottonel muskotály, sárga muskotály, sauvignon blanc, szürkebarát vagy a zöld veltelini, melyek a legmodernebb technológiákkal, de mégis a fenntarthatóság jegyében készülnek. A finom nedűk mellett érdemes idelátogatni a csodálatos kilátás, illetve a családias, szívélyes, hozzáértő kiszolgálás miatt is.

Szakmai berkeken belül is méltán elismert az Effenpergel Családi pincészet, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy a Balaton-Felvidéki Borvidék Borversenyén a Borvidék csúcs bora 2013-ban a Mea Culpa (Olaszrizling, 2011) lett. Majd ezt követően ugyanezen bor ugyanebben az évben az egyetlen nemzetközileg is elismert hazai borversenyen a Vinagoran, arany-champion díjban, az Apostol jégbor (Olaszrizling, 2009) arany, a Balatonedericsi Chardonnay (2012) pedig ezüst minősítésben részesült.

A 2021-es év mégnagyobb sikert hozott, hiszen két boruk is (a Szürkebarát és a Chardonnay) a világ egyik legnagyobb borversenyén a Berliner Wein Trophyn 13.000 minta közül arany minősítést szerzett.

Megközelítés

A pincészet az Újhegy utcán található, a személygépkocsival érkezőknek pedig parkolási lehetőség áll rendelkezésére az épület előtt.