Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális Központ – Balatonfűzfő

Bemutatkozás

A Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális Központ Balatonfűzfőn nyitotta meg kapuit, ahová szeretettel várnak minden vendéget, akik szeretnének kicsit elmerülni a csillagok és az ezzel kapcsolatos tudományok világában. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kiváló szórakozási lehetőség, hiszen folyamatosan előadásokkal, és távcsöves bemutatókkal várják itt a látogatókat a csillagászaik. Próbára tehetjük csillagászattal kapcsolatos tudásunkat is, hogy kipróbálva a távcsöveket felismerjük-e a népszerű csillagképeket.

Története

A Balaton Csillagvizsgáló 1967-ben került felavatásra, akkor még Nitrokémia Csillagvizsgáló néven. Alapítója és vezetője Bencze Sándor amatőr csillagász volt, aki korábban a szombathelyi obszervatórium igazgatójaként tevékenykedett. A balatonfűzfői csillagvizsgáló hamar az egész megye csillagászati központjává nőtte ki magát, azonban az idő múlásával és a támogatások hiányának köszönhetően a rendszerváltást követően kénytelenek voltak az intézményt bezárni. Az épület éveken keresztül elhagyatottan állt, állapota teljesen leromlott, azonban a 2010-es évek elején a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete pályázati támogatásból felújította, mely lehetővé tette, hogy 2012-ben a Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális Központ teljesen megújulva, a fejlettebb eszközökkel felszerelve nyithatta meg kapuit a látogatók előtt.

Fontos tudnivalók

Az éjszakai előadás során a csoportok maximális létszáma 15 fő lehet, illetve a Kulturális Központban 7 éven aluli gyermekeket nem tudnak fogadni. csillagvizsgalo@balatonfuzfo.hu emailen lehet időpontot egyeztetni, és a belépőjegyek ára számla megküldése után előre utalással kiegyenlítendő. A készpénzes fizetés a helyszínen nehézkes, korlátozott módon van rá lehetőség.

Megközelítés

A tömegközlekedők számára a legközelebbi buszmegálló nagyon közel, körülbelül 20 méterre található az épülettől, az autósok pedig a csillagvizsgáló szomszédságában található Városi Stadion ingyenes parkolójában tudják hagyni a kocsit a látogatás idejére. Kérjük, hogy hozzanak magukkal zseblámpát, vagy a telefonjuk világítását használják a Csillagvizsgáló megközelítéséhez. A fényszennyezés elkerülése miatt a stadionban lévő köztéri lámpákat előadáskor kikapcsoljuk.