Vadlánlik barlang – Gyenesdiás

Az országban összesen 4 Vadlánlik nevű barlang található, az egyik a gyenesdiási Vadlánlik barlang. A természeti képződmény egy szélerózió által keletkezett, melyet mesterségesen nagyobbítottak meg. A századforduló elején pálinkafőző helyként használták a helyiek a barlangot.

Legenda

Egy helyi legenda is kapcsolódik a barlanghoz, amely szerint vadlányok éltek itt a hegyekben. A mezítláb kóborló szőke nők gombákat, bogyókat és madártojásokat fogyasztottak. Menedékhelyüknek fák odvait vagy sziklahasadékokat választottak, ha az idő naposra fordult, akkor a Pad-kő szikláin süttették magukat. Egész nap a környék tisztásait járták, éneküket messziről hallani lehetett. A szóbeszéd szerint a közeli partről a halászlegényeket a Szerelem-dombra csábították a lányok. A gyenesdiási Vadlánlik barlang neve innen eredhet.

Megközelítés

Egy rövid sétával, a Nagymező irányába érhető el a barlang. Felfelé haladva az S jelzésű sárga turistajelzést kell követni. Egy meredek emelkedőn a vízmosásos úton kell haladni, melynek tetején található a Vadlánlik barlang.

Fotó: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület