Tagore sétány – Balatonfüred

Balatonfüred tiszta levegője, gyógyító vize és csodálatos természeti környezete mellett hazánk egyik leghívogatóbb, legtisztább sétáló terével is büszkélkedhet. A Tagore sétány köveit taposva az ember mintha egy mesebeli tündérkert kapuján lépne át: az árnyas utakat magasztos fák szegélyezik és minden irányban buja virágszigetekre talál a szem. Aki egy testet-lelket pihentető élményre vágyik, annak érdemes itt andalognia egyet, leülni a rengeteg pad közül egyre és csodálni a láthatárt, ahol a Balaton vize összeér az éggel.

Története

Talán kevesen tudják, hogy a népszerű kirándulóhely története mélyen összefonódik az irodalmi Nobel-díjas polihisztor, Rabindranáth Tagore magyarországi utazásával. Az indiai költőt 1926 őszén a balatonfüredi szívkórházban ápolták, majd felépülését követően egy hársfa-csemetét ültetett a sétány mellett.

Emlékfák

A hárs, ami azóta igazi óriássá cseperedett, nem csak a költő életörömének lett a szimbóluma, de útnak indította azt a hagyományt is, hogy az erre járó közéleti személyek egy-egy fa elültetésével gazdagítják a sétányt. Emlékfája van itt többek közt Farkas Bertalannak, Marx Györgynek, Teller Edének és Valerij Kubaszovnak is.

Látnivalók

Bármilyen évszakban is érkezzen ide a látogató, a hely hangulata garantáltan magával ragadja majd. A parton ülve semmisnek tűnik majd a város zaja. Itt a borozgatást és a könyvolvasást csak a tó tollas lakói zavarhatják meg, akik egymással versengenek a látogató figyeleméért. A látvány befogadása után ajánlott végiglátogatni a sétány körül található szobrokat is, különös figyelmet szentelve a Halász és a Révész alakjának. Aki az ő csizmájukat megsimogatja, az garantáltan visszatér még Balatonfüredre.

Programok

Augusztusban a Borhetek alatt teljesen új alakot ölt magára a hely, hiszen utcai előadók, árusok és turisták hada lepi el a sétáló tereket. A kirándulás érdekes színfoltja lehet a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont megtekintése, ahol az egész család számára szórakoztató módon lehet ismereteket szerezni.

Akit a vitorlák érdekelnek, az a Vitorlázeumot keresse fel, ahol az élményelemek mellett egy viharszimulátort is ki lehet próbálni. A gyerekeket hintás-homokozós játszótér várja, melynek centrumában egy jókora mászóvár is áll.

Megközelítés

A Tagore sétány remek fekvése miatt könnyen megközelíthető, ráadásul nagyon közel van a kikötőhöz, a strandhoz és az éttermekhez is.