Somoshegyi kilátó – Balatonberény

A 76-os főút mentén található Somoshegyi kilátó tipikusan az a kilátóhely, ami miatt ha csak egy rövid időre is, de érdemes megszakítani utunkat. A balatonberényi Panoráma Étterem mellett egy új faszerkezetű kilátó várja a látogatókat, melynek tetejéről jó időjárási viszonyok mellett a Balaton teljes nyugati medencéjét belátni.

A Somos parkerdő szélén álló építmény 4 szintből áll, egyenként 3 méteres szintmagassággal. A legfelső kilátószint 12 méteres magasságban van. Minden szinten kialakításra került egy-egy terasz rész, így amennyiben egyszerre kicsit több a látogató, sokkal jobban eloszlik a tömeg, és nem zavarják egymást az emberek. Jó időjárási körülmények között a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig terjed a látóhatár. A déli parton jól látszik a fonyódi Vár-hegy, a Sipos-hegy, sőt a távolban még Balatonboglár is megfigyelhető. Szemben az északi parton Vonyarcvashegy és Balatongyörök nyaralói, valamint a Szigligeti Vár látható.

Megközelítés

A parkoló a 76-os főúton haladva mindkét irányból megközelíthető. A 7-es út irányából érkezőknek csak egy rövid részen van szaggatott felezővonal, így könnyen túl lehet hajtani a kilátón. A szomszédban egy hangulatos retro vendéglátóhely várja a vendégeket házias ételekkel és finom kávéval.