Sétáló utca – Keszthely

Keszthelyi Sétálóutca

A Festetics kastélyt és a keszthelyi Fő teret összekötő, századfordulós hangulatot idéző keszthelyi Sétálóutca a múltban és a jelenben is központi szerepet tölt be a város életében.

Előttem a Kastély, hátam mögött a Fő tér…

Ha Keszthelyen járunk, szinte elkerülhetetlen, hogy – elhelyezkedésének köszönhetően – a város sétálóutcáján áthaladjunk, vagy legalábbis érintsük. Ha időnk engedi, rohanás helyett andalogjunk végig az utcán, szánjunk néhány percet szép épületeinek csodálatára, nézzük meg, emléktáblái milyen értékes információkat rejtenek!

A sétálóutca akkor…

Ha a keszthelyi Sétáló utcán vagyunk, akár merre nézünk, jövünk, megyünk, kincsekre bukkanunk. Tudtad, hogy itt született Goldmark Károly, a híres zeneszerző? Tudod, melyik a régi Városháza épülete? Miközben a város egyik legrégebbi utcáján sétálsz, gondolj arra, hogy a különböző stílusjegyeket hordozó,-  barokk, klasszicista, copf, eklektikus, szecesszionista – , akár többszáz éves épületek mennyi mindenről tudnának mesélni!

Korzó szépének, majd 1926-ban a Balaton Tündérévé is választottak. 1929-ben lett ő a „Miss Hungary”, majd a „Miss Európa”.

Ha visszatekintünk a múltba a keszthelyi sétálóutca – az egykori Keszthelyi Korzó- üzleteinek kínálatáról elmondható, hogy vetekszik bármely nagyvároséval. Volt itt aranyműves, újság-, üveg-, porcelán-, szőrmeárus, fodrász, patikus, hentes, cukrász, és még sorolni lehetne. Nem hiába volt a régebbi korokban is a város legforgalmasabb utcája.

… és most

Napjainkra ugyan kicsit változtak igényeink, így a barokk stílusú Goldmark-házzal szemben egy fitnesz terem kapott helyet, azonban sok minden van, mi nem változik: továbbra is szívesen fagyizunk, fogyasztunk finom péksüteményt, térünk be étkezni minőségi vendéglátóhelyre.