Kiserdő – Balatonfüred

Balatonfüred üdülővárosában található a Kiserdő, melyet a város tüdejének is szokták nevezni. A szívkórháztól néhány méterre álló csodás, 9,5 hektáros park bármely település ékét képezné. A hatalmas alapterületű park, fákkal, színes növényekkel, játszótérre és kondiparkkal várja a kikapcsolódni vágyókat. A park területén található egykori színház romjait restaurálták, így már arculatába teljes mértékben illeszkedik. A terület szomszédságában kialakításra kerültek pihenőterek, sakkasztalok, esőbeállók, vizesblokkok és a sport szerelmeseinek nagy örömére, egy teniszpálya is.

Történet

A több mint 200 éves park létrehozásában Johann Schilson báró segített. A park megépítésére 1790-ben került sor, mely akkori szerepe szerint angolkert volt.

A területének új ízlés szerinti felújítását nem sokkal később, 1830–40-es években, végezték el. Ennek utólagos része volt, az 1877-ben elkészült fenyves az északi részen, amelynek első fáját Simon Zsigmond tihanyi apát ültette. Mindezek után több évtizedig érintetlen maradt a park, csupán karbantartási munkálatok végeztek rajta. Az idő múlásával a park és környezetének bővülése folyamatossá, és egyre nagyobb üteművé vált, melynek eredményeképp elért a mai ősfás parkig. A fejlődés a Kiserdő arculatán a 200 év alatt nem változtatott.
Csodás ősfáival a park ma műemlék jelentőségű, helyi védettség alatt álló terület.