Festetics kilátó – Gyenesdiás

A Keszthelyen található Festetics kilátó az itt található magaslatok legdélebbi kilátója, és innen a Balaton nyugati öblét, egyik legnagyobb városát és a Keszthelyi-hegység erdőjét is megcsodálhatják.

Elhelyezkedés

A faszerkezetes Festetics kilátót 2000-ben újították fel, mindössze 3 emeletet kell mászni a legfelső szinthez. Az alatta található Nagy-réten halad el az Országos Kéktúra jelzés is. A Nagy-mező irányából rövid, de eléggé meredek ösvény vezet fel a bokrokon át a hegytető felé.

Panoráma

Csupán csak 231 méteres magasságban található, mégis pazar látvány tárul Keszthely felé. A szemközti oldalon a Pipa-hegy murvabányája fehérlik a fenyvesben. Látható még a Keszthelyi-hegység alacsony, de meredek oldalú hegyei is, és a közeli csúcsokon néhány hasonló kilátón is megakadhat a szem. Nyugaton a Zalai-dombság erdős vonulatai láthatók. A Keszthelyi-hegységre vissza tekintve nagy területen erdőirtások, kiszáradt fenyvesek sokasága vehető észre.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel érkezők számára a leggyorsabban a Gyenesdiás, községháza buszmegállóból érhető el a kilátó a legkönnyebben. A K jelzésű útvonalon végighaladva, megérkezve a K▲ jelzéshez az út ketté ágazódik. Az egyik a kilátóhoz vezet, a másik pedig a Nagy-mezőre. Az autóval érkezők a Nagy-mezői kirándulóközpontnál ingyenes, árnyas parkolóhely adott.

Fotó: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület