Arácsi Népház és Kiállítóház – Balatonfüred

A XX. század elején a település mozgalmas közösségi élete miatt szükségessé vált egy befogadó épület felállítása. A városrész központjában található Népház a Balatoni Szövetség segítségével szerzett állami támogatásból 1914-ben épült fel, Keszler Aladár tervei alapján. Az eredetileg közösségi térnek szánt épületben az I. világháború alatt a helyi Vöröskereszt katonai kórházat rendezett be, később emeletén iskola, orvosi rendelő, könyvtár, alsó részében üzlet működött.

2010 óta a felújított épület végre az eredetileg tervezett funkció szerint valódi közösségi térként szolgálja a helyieket, emellett állandó és időszaki kiállításaival, képzőművészeti, zenei és egyéb programjaival várja az érdeklődőket. Az Arácsi Kiállítóház egyike a legrégebbi arácsi épületeknek. Itt működött a posta, ezt követően évekig kihasználatlan volt az épület.

A Népház 2010-es felújításakor a Kiállítóházat is restaurálták. Az épület padlását tetőtérré alakították, ezáltal az emeleten is kiállítóterek nyíltak, ahol öt fő téma köré csoportosuló gyűjtések tekinthetők meg. Így kerülhetett végre a nagyközönség elé Schneider Ferenc saját kezűleg válogatott kistérségi ásvány- és kőzetgyűjteménye, valamint Kutas Árpádé, amely minták a világ több tájáról származnak.

Schneider Ferenc erdőmérnök volt, így került kapcsolatba a vadászattal, melynek eredményességét a trófeakiállításon tekinthetik meg. A kiállítás nemcsak a hibátlan trófeákat mutatja be, hanem hibás, sérült agancsokat is. Dr. Cserny Tibor Balatonfürednek adományozott térképgyűjteményének néhány darabját is itt tanulmányozhatják a látogatók.

A Postatörténeti kiállítás a budapesti Postamúzeum gyűjteményének válogatása, amelynek jelentős része Balatonfüred – Balatonarács postaszolgálatához tartozó tárgyakat tartalmaz. Az emeleten kapott helyet egy helytörténeti gyűjtemény is, mely leginkább a szőlészettel kapcsolatos tárgyakat mutatja be.

Állandó kiállítás: Vadásztrófea és ásványkiállítás
– Postatörténeti kiállítás
– Schneider Ferenc vadásztrófea gyűjteménye
– Ásvány– és kőzet kiállítás Schneider Ferenc, Kutas Árpád és dr. Cserny Tibor gyűjteményeiből