Vörös Homokkő Tanösvény – Balatonalmádi

Bemutatkozás

A Vörös Homokkő Tanösvényen végigsétálva a kirándulók megismerhetik Balatonalmádi múltját és jelenét. A körülbelül 6 km-es túraútvonalat két óra alatt lehet teljesíteni.

A túra során a kék háromszög turista jelzést kell követni, de egy térkép és útvonalleírás is segíti a könnyed tájékozódást. A túra a tavat szimbolizáló Pannonia Aqua szobor és a vasúti aluljáró közötti parkban kezdődik. A kirándulás során Balatonalmádi mai épületei rengeteg érdekességet tartogatnak. Például a mai élelmiszer bolt régen a város kulturális központja és az első vendéglője volt.

A tanösvényen több helyen is megpihenhetünk, mielőtt felérnénk a város tetejére, az Óvári Messzelátóhoz. Itt érdemes megállni és gyönyörködni az elénk táruló panorámában. Gyönyörködhetünk a az ezer éves Vörösberény városrészben, Fűzfői Öbölben és a Bakonyban. Ha szerencsénk van, tiszta időben akár a Csókakő váráig is elláthatunk. A tanösvényen tovább haladva a Vöröskő vasúti hídon kell áthaladni. Itt egy gőzmozdony áll, amely emléket állít az 1969-ig a Veszprém és Alsóörs között közlekedő vonatoknak. Már lefelé haladva a város felé tekinthetjük meg a Szent Imre templomot és a Szent Jobb Kápolnát.

A Vörös Homokkő Tanösvény utolsó állomása a Szent Erzsébet Liget, ahol érdekes történeteket olvashatunk a hajókikötőről, a Zene pavilonról és a Remete patakról.