Tihanyi Belső-tó – Tihany

A Tihanyi-félsziget már hosszú évek óta áll az utazni vágyók népszerűségi listájának élén páratlan természeti adottságai és történelmi emlékei miatt. Az apátság felfedezése után érdemes a Belső-tó felé vennie az irányt annak, aki a nyüzsgő forgatag után csendre és nyugalomra áhítozik.

Elhelyezkedés

A tüneményes tengerszemet mindössze 15 percnyi séta választja el a Bencés Apátság épületegyüttesétől. A 30 hektáros Belső-tó a Balaton szintjéhez képest 25 méterrel magasabban terül el, és a félsziget minden magaslati pontjáról jól látható. Partján emelkedik a Levendula Ház Látogatóközpont, ami kiváló kiindulópontja lehet a környék felfedezésének. Az épület mellett egész évben ingyenes a parkolás.

Látnivalók

Miután a vendégek megcsodálták a látogatóközpont állandó, interaktív kiállítását a Balaton-felvidéki Nemzeti Park élővilágáról, ajánlott beiktatni egy kellemes sétát a tó körül. A hatalmas víztömeg a pár millió évvel ezelőtti aktív vulkáni tevékenységhez köthető, amikor még az egész félsziget egyetlen nagy tűzhányó volt. A tó az agyagos talajrétegnek köszönhetően jött létre, ami megakadályozta, hogy a vulkáni kráterekben felgyülemlett csapadék elszivárogjon.

A tóparton tilos megmártózni, de a délkeleti csücskénél kutyás fürdetőhelyet jelöltek ki, ahol a négylábú kedvencek önfeledten úszkálhatnak. A látogatók számára pihenőpadok és egy magas nádasok közt futó tanösvény segíti a környék megismerését. A kiruccanást egy kiadós csónakázással is ki lehet egészíteni. Az intenzív haltenyésztés miatt valódi horgászparadicsommá nőtte ki magát, így az sem fog csalódni, aki kapás reményében érkezik. A halfauna jelentős ponty-, keszeg-, süllő- és amurállománnyal rendelkezik, de a 20 kg-ot elérő harcsák sem ritkák.

A tó déli oldalán szürke szarvasmarhák legelésznek, a kilátás Tihanyra pedig lélegzetelállító. Ha még pompásabb panorámára vágyik az ember, akkor mindenképp útba kell ejteni a 20 perces sétára található gejzírmezőt is. Az utóvulkáni tevékenységből származó geológiai alakzatok közül az Aranyház-gejzírkúp a legnépszerűbb látnivaló. A sziklaalakzat tetejére mászva egészen más szemszögből mutatkozik be