Szőlőskert Vendéglő – Balatonfenyves

A Balatonfenyvesen található Szőlőskert Vendéglő egy ízig-vérig családi kézben lévő, immár 30 éve a gasztronómiai élvezetek szolgálatában álló, házias, magyaros jellegű étterem.

És hogy mit is jelent a Lepenye család számára a vendéglátás és a Szőlőskert Vendéglő?

Nem túlzás, ha azt mondom, a vendéglátás az életünk.

A szüleim egész életükben a vendéglátás különböző területein dolgoztak, még a megismerkedésüket is ennek a hivatásnak köszönhetik, így mi a Húgommal már ebbe a -számunkra természetes- közegbe születtünk gyakorlatilag.

A család fontos korszaka köthető Balatonszárszóhoz, éveken keresztül töltöttük itt a nyarakat. Míg Édesanyám saját halsütödét üzemeltetett Gabi büfé néven, Édesapám a jóhírű Véndiófa étterem felszolgálói csapatát erősítette 9 éven keresztül, egészen 1991-ig. Ekkor lépett be családunk életébe a balatonfenyvesi Szőlőskert Vendéglő, melyet 3 évig bérbe véve üzemeltetett Édesapám, 1994-től pedig a család már saját tulajdonaként működtetett, immár 30 éve, s ez az a családias hangulat és jelleg, mely a mai napig meghatároz minket.

Gyerekként a Húgommal már egészen 14, illetve 10 éves korunktól a Szőlőskert Vendéglő asztalai, vendégei között éltük mindennapjainkat. Szüleinktől nagyon sokat tanultunk. Ők tanították meg nekünk a vendéglátás alapjait, szeretetét. Nekik köszönhetően megtanultuk félszavakból is megérteni egymást és Vendégeinket. Nagyon sok törzsvendégünk lett, akik a kezdetek, vagyis egészen 1991 óta járnak hozzánk. Sokan közülük már nem is törzsvendégként, hanem szinte Családtagként térnek vissza évről-évre, melynek mi nagyon örülünk.

Erre az eredményre, azt hiszem, méltán lehetünk büszkék.

A kezdeti években az étterem vendégköre zömében magyar és német nemzetiségű vendégekből állt, mely a mai napig elmondható.

Jóllehet ételeink változtak, cserélődtek az évek folyamán, de a Szüleink által megálmodott étlap magyaros, tradicionális jellege volt a meghatározó mindvégig, a megszeretett ízeket és illatokat, Édesanyám a mai napig őrzi. Sok vendégünk jön vissza hozzánk „Gabi néni májgombóca” vagy „Gabi néni kacsasültje” miatt.

Nemcsak az íz—és hangulatvilág kialakítása köszönhető a szüleimnek, a vendéglő kiépítése, megjelenése is az ő kezük munkáját dicséri. 1994-ben, az előző évek tapasztalataiból merítve, Édesapám fedett teraszt alakíttatott ki, mely már lehetővé tette, hogy kedvezőtlen időjárás mellett is tudjuk fogadni vendégeinket. A nyári hőség enyhítésére pedig szőlőlugast telepített a nyitott terasz köré, életre keltve ezzel a Szőlőskert elnevezést. A lugast, a kertet, a virágokat a mai napig ő ápolja és gondozza.

Én 2018-ban vettem át Édesapámtól a hivatalos üzemeltető szerepét. Szerettem volna, hogy a hosszú évek áldozatos munkája után Szüleim is „pihenhessenek” egy kicsit. Természetesen tanácsaikat, észrevételeiket a mai napig szívesen fogadom, sok kérdésben ül össze és dönt együtt a család. Édesanyám pedig a tapasztalatait a Húgomnak igyekszik átadni, aki bátran állíthatom, hogy megállja a helyét: az ő kezei közül is „Gabi néni húslevese” kerül Vendégeink asztalára.

Végigtekintve a Szőlőskert Vendéglő elmúlt 30 évén, szembetűnő a változás és fejlődés, melyen a balatoni vendéglátás a ’90-es évek óta átesett, így nekünk is alkalmazkodnunk kell az újabb és újabb trendekhez, vendégeink igényeihez. Nagyon várjuk, mit hoz számunkra a jövő, milyen lehetőségek kopogtatnak majd kapuinkon.

A Lepenye család nevében a Szőlőskert Vendéglő sok szeretettel várja meglévő és új kedves Vendégeit minden évben május elejétől szeptember végéig Balatonfenyvesen!

 

Lepenye Tamás

tulajdonos / üzemeltető