Római forrás – Balatongyörök

Bemutatkozás

A balatongyöröki Római forrás a Szépkilátó alatt elhelyezkedő domb tövében alakult ki. Napjainkban egy kövezett kúton keresztül csordogál, vize kristálytiszta, környéke tökéletes választás lehet egy családi piknikre, szalonnasütésre. Árnyékot adó fáinak köszönhetően a nyári tikkasztó meleg elől is elbújhatnak. A forrás felszínre törése után kisebb tavat hoz létre, így ez csak megkoronázza a látványt. A forrást 2001-ben újította fel a Balatongyöröki Ifjúságért Egyesület.

Kialakulása

A Római forrás a római korban vizet adott az itt álló villáknak és a hozzá kapcsolódó fürdőknek, melyeknek romjaira az 1940-es évek környékén találtak rá, akkor kezdték el feltárását. Nem sokkal később Kápolna-kútnak nevezték el a forrást, amiről bővebb információt a közelben kihelyezett információs tábláról tudhatnak meg. A több évszázadok emlékekkel bíró feltáráskor egy villának a magán fürdőjét is megtalálták, melynek épületében meleg vizes forrás nyomaira lettek figyelmesek.

Megközelítés

A balatongyöröki Római forrás a Szépkilátótól könnyen elérhető. A helyszínen magas domb található, amin hosszú, meredek lépcsősor helyezkedik el, így megközelítése nem ajánlott babakocsival. A tó irányába indulva pár percnyi sétával kényelmesen megközelíthető. Ha megcsodálta a Szépkilátó egyedülálló panorámáját, akkor érdemes a fák tövében meghúzódó forrásnál is egy pihenőt tenni.