Pláne Badacsony borterasz – Badacsony

A Pláne Badacsony házigazdái előtt nem titok a tökéletes borbár receptje: legyen adott egy karakteres helyszín, egy művészi igénnyel megformált borlap, oldott hangulatú kóstolók, és ha még pazar kilátás is társul az élményhez, akkor garantált a siker. Az országos figyelemnek örvendő borterasz élő példája annak, hogy a megörökölt dolgokat nem kell a felismerhetetlenségig átépíteni, elég új élettel, színekkel, programokkal megtölteni.

A Kishableány közelében álló, 1957-ben emelt épület fiatalosságában is hagyományőrző és gond nélkül simul bele a tájképbe. Nem mellesleg felejthetetlen badacsonyi kilátással ajándékozza meg a teraszon ülő vendégeket, akik lágy aláfestő zene mellett szürcsölhetik el a vidék legjobb tételeit.

Története

A közvetlen, barátságos légkört elsősorban a különleges házikó adja, melynek tervezője az Ybl-díjas építész, Callmeyer Ferenc volt. Az előtte álló piacrésszel együtt hamar a közösségi élet színterévé vált. Egy darabig Poharazó, majd Nádas néven működött, amíg a kezdeti színvonalat fokozatosan maga alá nem gyűrte a tömegturizmus vásári hangulata. Mai nívója a Tóth-testvérek munkáját dicséri, akik 2016-ban új életet leheltek az elhagyatott falak közé.

Kínálat

A Pláne karakterét a közvetlenség és a szakértelem, na meg a széles borválaszték határozza meg. Aki kicsit is többet szeretne megtudni a Badacsonyi borvidékről, az keresve se találna jobb kóstolóhelyet, ugyanis a teraszon kizárólag helyi termelők palackjait kínálják. A legismertebb tételek mellett a régió rejtett kincsei is megmutatkoznak. Ilyen például a bakator, a kéknyelű és budai zöld. Híresebb palackok tekintetében meg lehet ízlelni a Málik és a Szászi Pince, a Csendes Dűlő, valamint a Villa Tolnay borait is. Hogy senki ne maradjon éhesen, a kóstolókhoz borkorcsolyák is társulnak sajtok és pástétomok formájában. Az italválaszték fővonalán túl kávé, szörp és limonádé is kapható.

Megközelítés

Mindössze 300 méter választja el a Pláne Badacsonyt a település vasútállomásától, de a 71-es úton autózók is egyszerűen elérhetik az áhított úti célt. Egy vasúti átjárónál kell áttérni az Egry sétányra, ahonnan már könnyű ráakadni az épületre.