Levendulamező – Tihany

Tihany egyik legszebb természeti csodája a félszigeten elterülő tihanyi levendulás. Ez az ország első ipari céllal létrehozott levendulaültetvénye, az évek során pedig szépen lassan Tihany egyik meghatározó szimbóluma lett.
Az első levendulást az 1920-as évek közepén Bittera Gyula telepítette egyenesen a Franciaországból származó szaporítóanyaggal. A tihanyi apátságtól bérelt területen kezdte az ültetést, amely igen hamar nagy sikert aratott, így még további 100 hektáron növelte az ültetvények számát.

A 60-as években a világhírű tihanyi levendulás sajnos elhanyagolttá vált, a terület hamar elvadult. Később, 1986-ban Zátonyi Zsigmond és Zátonyi Szilárd ismét sikeresen beültették a területet, majd már a levenduláson kívül más helyeken is elkezdték azok telepítését.

A tihanyi levendulás azóta is hatalmas sikernek örvend, rengeteg utazó érkezik minden éven megcsodálni a helyszínt. A területen minden júniusban megrendezik a Levendula szedd magad! akciót ahol egy, a helyszínen vásárolt papírtáskába saját magunk szedhetjük a gyógyító hatású növényt.