Hintaló vendéglő – Siófok

Az éttermet 1992-ben alapítottuk. Akkoriban Széplakon nyaralt a magyar média és művészeti világ egy jó része, a minisztériumi üdülőben, a SZOT üdülőkben, a nagy vállalati üdülőkben a kempingekben a magyar társadalom minden rétege képviseltette magát. A rendszerváltás után még nagyon sokáig megszokott helyükön találkoztak a szétválasztott németek, de már mindkettőjük kemény valutával rendelkezett. A déli part sekély vize idecsábította a családok ezreit. Ezt a piacot megcélozva és nem utolsó sorban akkor született Bonca fiam hatására gondoltuk ki, hogy egy gyerek, családbarát kisvendéglőt hozunk létre.  Játszótér, pelenkázó, etetőszékek, bébi ételek, kis állatok vonzották a kicsiket és rajtuk keresztül a családjukat.

… Az ötlet bevált.

Sokféle ételt kreáltunk, melyek aztán büszkeségünkre elterjedtek, (Például a Borzaska elnevezés is tőlünk ered) a túrós nyaflattyunkért pedig felnőttként 18 év után messziről tért vissza egy akkori kis törzsvendégünk fiával. Ötleteinkkel próbáltuk izgalmasabbá tenni az étlapot, de alapvetően a magyar konyhát részesítettük, részesítjük előnyben.

Aztán egyszer csak már nem szerették annyian a Balatont. Horváthország előkelőbb lett. Széplak is „elvirágzott”.  A szállodákat, kempingeket bezárták, lebontották. Új nem épült helyettük. A németek már nem itt találkoztak. Jött a válság. Nehéz időszakot élt át vállalkozásunk, de a forgalmunk 70 %-át adó törzsvendégeinknek köszönhetően  ezt is átvészeltük. Törzsvendégeink közt sok a fiatal, akik lassan megtanulják, elfogadják és élvezik is a hagyományos ízeket  a pizzáink és az internet mellett.

Manapság Siófok, Széplak-felső másodvirágzásának elején tartunk. Még a bontás a látványosabb, de egyre több  apartman ház nő ki a földből új, leendő Széplak-szerető lakókat és remélhetőleg törzsvendéget  csábítva településünkre, vendéglőnkbe.

Pár szót  a munkatársakról:

Mindig igyekeztem tisztességgel megbecsülni nehéz munkájukat. Talán ennek is köszönhető, hogy a vendégtérben Tibivel immár huszonkét éve dolgozunk együtt, a konyhában Szabi több, mint tizennyolc éve felel az ízekért. Marika néni főzelékeiért, kelt tésztáiért is sok – sok éve járnak hozzánk. Mariann a törzsvendégek kedvence  8 éve. Józsi (Jozse) a frissensültek, serpenyők  zsonglőre. Párom, Noémi felel a szörpökért, lekvárokért és nem utolsó sorban  fiam, Bonca 12 éves kora óta itt dolgozik nyaranta,  immár diplomásan tálal, irányít. És voltak, akik kiöregedtek: Berci, Gabi, Laci bácsi, Mari néni. Voltak, akiket másfelé sodort az élet: Mónika, az „öreg” Szilu, Peti (Zidan), Marcselló. Ez a kis vállalkozás mindannyiukról szól.

… és reméljük még így marad sokáig!!