Fenyves allé – Keszthely

Fenyves allé

Keszthely és Fenékpuszta közt húzódik a mintegy 6 km hosszú, 900 feketefenyő alkotta fasor, a festői szépségű Fenyves allé. A védett fasor egykor a Festetics-kastélyt kötötte össze a fenékpusztai uradalommal.

Sportolási lehetőség

Ha jelzőket keresünk az alléra, a békés és a nyugalmas, ami először eszünkbe juthat. Épp ezért romantikus, vagy egészségügyi sétákra egyaránt alkalmas, de sokan kutyával érkeznek a területre, amelyet a házi kedvencek szabadon fedezhetnek fel. Ha aktívabban szeretnénk sportolni, futhatunk, vagy épp biciklihzetünk rajt, két keréken akár a fenékpusztai római romokig is eltekerhetünk, ahonnan a Balatoni Bringakörúton visszajuthatunk a városba. Az allén nordic walking útvonal is kialakításra került.

Az allé története

Magyarországon két védett fasor található, az egyik a keszthelyi Fenyves-allé, amelyet Festetics Tasziló alakíttatott ki, rajta keresztül jutott el a fenékpusztai birtokra, ahol a család ménese volt. Miután a város főutcáját Kossuth Lajos utcára nevezték át, kocsikázó úttá alakíttatta az allét, ahol előszeretettel utazott feleségével, Lady Mary Hamiltonnal. A fenyők ágai 4-5 méterre fel vannak nyesve, hogy ne zavarják a kocsikázást.

Megközelítés, parkolás

Az allét a Georgikon utca végénél, az Alsópáhokra vezető útról tudjuk megközelíteni, ingyenes parkolás a bejáratánál lehetséges. A feketefenyő fasor térítésmentesen látogatható.