VáliBor – Badacsonyörs

A VáliBor Badacsonyörs egy eldugott részén, mégis csodálatos környezetben helyezkedik el, ahova ajánlott ellátogatni. Váli Péter birtokát nem csak a borimádóknak alakította ki, de a gasztronómia kedvelőknek is. Úgy tervezte meg, hogy egy hangulatos evés-ivások kiszolgálására is tökéletes legyen.

Borászat

Váli Péter életében szinte mindig nagy szerepet játszott a gasztronómia, mígnem 2000 tájékán elhatározta, hogy borral fog foglalkozni, mindezt a Badacsonyban. Közel 5 hektáros birtoka Badacsonyörs közelében található, kiváló budai zöld, olaszrizling, kéknyelű és pinot noir terem rajta. Tisztességes, jó ízléssel készült borai hamar elterjedtek és híresek lettek, főleg a budai zöld és ottonel muskotály házasításával készülő Luca bora vagy a héjon áztatott szürkebarát és a pinot noir.

Mindegyik fajta szőlőnél hanyagolhatatlan törekvésük, hogy kiválasszák a megfelelő időpontot a terméskorlátozásra és a szüret idejére. Pincéjükben reduktív és újfahordós eljárással, héjon áztatással készítik boraikat. Mivel az egész Váli család vérében van a vendéglátás, így mára kialakították a Válilakot, ahol vendégszobák találhatók, és a borkóstolón a borok mellé igyekeznek gasztronómiai élményeket is nyújtani, házi készítésű sonkáikat, szalámikat és kemencés ételeiket helyi őstermelőktől vásárolt alapanyagokból készítik a vendégek számára.

Megközelítés

A Váli család borműhelye Badacsonyörs területén helyezkedik el, szőlőterületük elhúzódik az Örsre, a Tóti hegyre, a Badacsony hegyre és Szigligetre is. Megközelítése elhelyezkedése miatt autóval vagy kerékpárral ajánlott. Az autóval érkező vendégek számára ingyenes parkolási lehetőség biztosított a VáliBor területén.