Tihanyi Skanzen – Tihany

Tihany egyik legnépszerűbb attrakciója a Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum avagy más néven a Tihanyi skanzen. A Pisky sétányról megközelíthető skanzen az egykoron jellegzetes népi építészetet hivatott bemutatni, valamint az itt élő emberek életmódját ismerteti meg a látogatókkal. A legtöbb épület az eredeti helyén áll a mai nap is, és a mindennapi és különböző mesterségekhez tartozó használati tárgyakat láthatjuk bennük.

A skanzen két legjellegzetesebb épületei a Parasztgazda ház és a Halászcéh ház. A nádfedeles Parasztgazda házon apró ablakok vannak, az épületbe pedig tornácon keresztül jutunk be. Az épület lakószobájában és konyhájában járva megelevenedik előttünk az itt élők szerény mindennapjai. A használati tárgyak között találhatunk dísztárgyakat, fazekas és kézimunkákat.

A szabadtéri múzeum Halászcéh háza az egyetlen fennmaradt halászcéh ház a Balaton térségében. A házikó tökéletesen szemlélteti a tihanyi építkezés stílusát, vakolatlan falazású, körbemeszelt kis ablakokkal. A ház két részből áll, egy konyhából és egy szobából, melyek berendezései egyszerűek. Az épülethez tartozó fészerben különböző halászati eszközöket csodálhatunk.