Szigligeti vár – Szigliget

A Szigligeti vár Balaton-felvidék egyik legkedveltebb látnivalója. A Balaton váraként is ismert erődítmény a 239 méter magas Várhegyen áll, ahonnan lenyűgöző a kilátás a Balaton gyönyörű kék vizére, a Badacsonyra, a különleges formájú Szent György-hegyre és Csobánc várára. Mióta felújították, Magyarország egyik leglátogatottabb vára lett. Az állatbarát Szigligeti vár gyakran ad otthont koncerteknek és középkori játékoknak. A várudvarban büfé várja a látogatókat és fajátékokkal felszerelt játszótér áll a gyerekek rendelkezésére.

A Szigligeti vár története

A várat a pannonhalmi bencések építették 1262-ben, majd IV. Béla király úgy döntött, megszerzi királyi birtoknak. A török ellen végvárként védte a Balatont, egyike azon kevés várainknak, amely sikeresen megőrizte függetlenségét 150 éven keresztül. Végzetét egy villámcsapás jelentette, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, és a hatalmas tűzben épületei leégtek. A 18. század elején a császár felrobbantatta a már eleve romokban álló várat, így a Rákóczi-szabadságharc idején nem volt használatban. Utolsó tulajdonosa az Eszterházy család volt, akik a II. világháború végéig birtokolták a települést.

Kiállítások

A várudvarról betérve középkori szabad kéményes, kemencével ellátott várkonyha rekonstrukciójába, látható, hogyan készültek az ételek több száz évvel ezelőtt, milyen konyhai eszközöket használtak a várban élő emberek. Az eredeti bencés várkápolna helyén alakították ki a rekonstruált várkápolnát. Az itt látható függő textilképek közül az első IV. Béla királyt, mint a vár alapítóját, a második és harmadik kép Szent Márton püspök cselekedeteit ábrázolja, utalva az első bencés kolostorra. A fegyverkiállítás a Kisfaludy utcai Galéria épületben lett berendezve, és az őskortól mostanáig ismerteti a fegyvereket, a hadászat fejlődését, valamint a harcászati szokásokat.

Megközelítés

A kijelölt parkolóból a felsővárig pár perces sétával lehet eljutni. A meredek úton elindulva először az alsóvár, majd a korabeli ágyúkkal berendezett Mártonfalvy-rondella következik, ahonnan pillanatok alatt a felsővárba lehet érni. A parkolónál lévő, templom melletti Várkávézó híres finom fagylaltjairól és házi süteményeiről. A 71-es út mentén, a várhoz vezető leágazásnál található legközelebb buszmegálló, ahonnan 10 perc alatt megközelíthető a vár alja.