Szendrey Júlia emlékszoba – Keszthely

Bemutatkozás

A Pannon Egyetem Georgikon Karának kezelésében álló területen található Szendrey Júlia szülőháza. Az emlékhely a 71-es főút és a Keszthelyre vezető Fenéki út között található, a Szendrey-telepen. Petőfi Sándor múzsája, legszebb szerelmes verseinek ihletője, Szendrey Júlia Keszthelyen született, 1829. december 29-én.

Volt egy húga és egy öccse is. Édesapja, Szendrey Ignác a Festetics-birtok gazdatisztje volt. Nem túl sokáig éltek Keszthelyen, talán 1-2 évet. Emlékét most egy, a szülőházában berendezett emlékszoba őrzi, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Nők a Balatonért Egyesülettel együttműködve a Pannon Egyetem Georgikon Kar és Keszthely Város Önkormányzata alakított ki.

Az épület korábban uradalmi cselédház volt, Szendreyék a közeli családi villában lakhattak. Az emlékszobában Szendrey Júliával kapcsolatos relikviákat, eredeti könyveket, portréjának egy másolatát – Jakubey Károly festette – képet Petőfi Zoltánról és a korabeli Keszthelyről, valamint Andersen fordításait láthatjuk.

Ez a kiállítás az írónő munkáiba ad betekintést a látogatóknak. Szendrey Júliáról kevesen tudják, hogy maga is foglalkozott írással, Nem annyira verseket, hanem elsősorban naplót, esszéket, rövid prózákat írt, George Sand-írásokat fordított. Andersen meséit 1856-ban ő fordította először magyar nyelvre – máig élvezhető stílusban. Közös gyermekük, Zoltán Debrecenben született 1848. december 15-én.

Sajnos nem volt hosszú életű, 22 évesen meghalt. Júlia ezt már nem érte meg. 2009. májusában került a a szülőház kertjébe a korábbi Szendrey Júlia Általános Iskola előtt álló Júlia-szobor, amely a Georgikon Kar jóvoltából felújításra került.

Az emlékszoba bekapcsolódott a „Múzeumok éjszakája” és a „Kulturális Örökség Napjai” rendezvénysorozatokba is.