Szaplonczay sétány – Fonyód

Bemutatkozás

Fonyód legromantikusabb kis utcája a Szaplonczay sétány, vagy más néven a Panoráma sétány. Hatalmas százéves fák, gyönyörű villák és csodaszép panoráma kölcsönöz különleges hangulatot a népszerű helynek.

Panoráma

A kirándulók körében nagyon felkapott hely, hiszen az egyik legszebb balatoni panoráma tárul elénk. A löszfal tetejéről csodálatos látvány nyílik a kékeszöld magyar tengerre és a mögötte húzódó Badacsonyra. Habár a látképet a Badacsony uralja, az északi part tanúhegyei is beletartoznak a képbe. Egy információs tábla segít a hegyek felismerésében.

Érdekességek

A magyar festészet egyik kiemelkedő alakja, Szinyei-Merse Pál ebben a térségben festette Balatoni képeit. Érdekes, hogy képeiről kihagyta a Badacsonyt, mivel alakját nem szerette a tájban.

Látnivalók

Séta közben megcsodálhatjuk Pál Mihály Balatoni szél című szobrát, de több szobor és emléktábla is helyet kapott a Szaplonczay sétányon. Helyet kapott itt egy fotókeret, ahol gyönyörű fotókat készíthetünk a Badacsonnyal a háttérben. Ha elfáradunk, akkor kőből faragott padok várnak, ahol elmerenghetünk a kilátásban. Napközben és naplemente idején szerelmes párok lepik el a Panoráma sétányt. Nem is csoda, hiszen a különleges látvány mindenkit rabul ejt. A párok szerelmük zálogát is itt hagyhatják a lakatfalon.

Megközelítés

A Panoráma sétányra autóval is fel lehet jutni, azonban érdemes a sétát választani, hogy minél többet gyönyörködhessünk a gyönyörű tájban. A kikötőből indulva át kell haladni a vasúton a nagy sorompónál, majd a 7-es főúton és a Szent István utcán. Itt jobb kézre fekvő kanyargós József utcán kell felsétálni a dombtetőn lévő postáig. Innen jobbra nézve már láthatjuk a Szaplonczay sétányt.