Pisky sétány – Tihany

A Pisky sétány Tihany egyik leglátogatottabb látványossága, ugyanis csodálatos panorámája mindenkit magával ragad, és egy kirándulás alkalmával kellemes sétára lehet számítani.

Elhelyezkedés

A Pisky sétány Tihanyban található, a Visszhang dombtól egészen a Bencés Apátságig húzódik el. A csaknem 300 méter hosszú sétány számos vendéglátóegységet, látnivalót, szobrot foglal magába, itt található például egy újabb Kolodko mű, Gombóc Artúr-miniszobra is. Csodás manufaktúrák, kézműves tárgyak és levendulából készült termékek boltjai töltik be.

Panoráma

Az Apátságnál egy félkör alakú kilátópont található, ahonnan csodálatos kilátás tárul a kirándulók szeme elé a Balatonról, illetve távcsöveken keresztül jobban szemügyre vehetik a déli partot. Egy ugyanilyen félkör alakú kilátópont került kialakításra körülbelül félúton, ahol a tihanyi faágyú áll. Esténként csodaszép fényekkel világítják meg a templomot és a korzót, így bámulatos látvány nyújt akár egy esti sétához is.

Üzletek

A sétányon található a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, de itt van még a Fazekasház is. Mindemellett ivókutak és padok kerültek elhelyezésre, a bazársoron pedig kedvükre válogathatnak a kerámiaedények, a hagyományos hűtőmágnesek közül.

​Az utca végén egy hangulatos levendula bolt kapott helyet, ahol a levendula szín minden termékben megjelenik, a bútorok csak úgy vonzzák a vásárlókat. Tihanyban érdemes betérni minden kis eldugott utcába, ugyanis a település egyedisége mindenkit magával ragad.

Étkezési lehetőség

A sétányon több fajta vendéglátóegységet is létesítettek, ilyen a magyaros étterem, a beülős kávézó vagy a fagyizó, amiket nem csak bő kínálatuk miatt szeretnek a vendégek, hanem a csodálatos kilátás miatt is kedvelt pihenőhelyek lehetnek. Ezekben a vendéglátóegységekben van lehetőség megkóstolni a levendulás sört, a levendulaszörpöt vagy akár a levendula fagylaltot is.

Megközelítés

A Pisky sétány a Bencés Apátságtól és a Visszhang-dombtól is könnyen megközelíthető, ugyanis ezt a két helyszínt köti össze. Az autóval érkezők számára a Visszhang és az Alsóóvári utca sarkán található a legközelebb fizetős parkoló.