Örvényesi malommúzeum – Örvényes

Bemutatkozás

Kevesen tudják, hogy a Balaton északi partján, lombos fák között bújik meg egy páratlan ipartörténeti kincs, az Örvényesi malommúzeum. A létesítmény látogatói egy működőképes vízimalom falain belül ismerkedhetnek meg a molnármesterség fortélyaival, és még azt is megtudhatják, hogy mit jelent valójában felönteni a garatra.

Történet

Az örvényesi malom létezéséről első ízben egy 1211-ből származó oklevél tudósított. A főleg gabonaőrlésre használt építményt ekkor még a Tihanyi Bencés Apátság üzemeltette, de ahogy teltek-múltak az évszázadok, rengeteg tulajdonosváltást és átépítést élt meg. A jelenleg is látogatható vízimalmot 1748-ban húzták fel a Pécsely-patak mellé. Függőleges fekvésű, felülcsapott vízkereke már messziről hívogatja az ide érkező turistákat.

Gyűjtemény

A múzeumot kívülről ingyenesen is meg lehet csodálni, de egy jelképes összegért cserébe szakavatott tárlatvezetésen vehetnek részt a vendégek. A színes és élménygazdag beszámoló alatt működés közben is megfigyelhetik, hogy mekkora erő kifejtésére képes a víz. A tárlatvezetés során úgy kerülnek bemutatásra a régi eszközök és néprajzi gyöngyszemek, hogy az a kisgyerekek számára is érdekes legyen. A molnár szobájában korhű szerszámok és használati tárgyak állítanak emléket a régi mesterségnek.

A múzeum udvarán egy tüneményes szépségű kúttal és egy felújított lovaskocsival is megismerkedhetnek az érkezők. Ezen kívül, a telek végében felfedezhető egy 1800-as évekből származó, késő barokk kőhíd is. A műemléki védelem alatt álló kőboltozat felett egy szoborfülke őrzi Nepomuki Szent János emlékét.

Megközelítés

Az Örvényesi Malommúzeum a település határában fekszik, a 71-es úttól alig pár száz méterre. Kerékpárral, autóval és tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető. A Huszár Vendéglő közelségének köszönhetően a látogatást egybe lehet kötni egy kiadós ebéddel vagy vacsorával.