Mörk Pincészet – Balatonakali

A Mörk Pincészet látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges!

A Mörk Pincészet Balatonakalin, annak szőlőhegyének nyugati oldalán helyezkedik el. 2012-ben nyitották meg a pincészetet, szintén ebben az évben készítették első, a kereskedelemben mai napig kapható boraikat. A pincészet jelenleg csak előre egyeztetett időpontban látogatható, ekkor különleges és izgalmas borkóstolónak lehetnek részesei.

Az enyhe leejtésű terület tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a Révfülöpi öbölre, Zánkára és a Tagyoni medencére. Egyik leglátványosabb eleme a panorámának a Hegyestű, ami a Káli-medence kapujánál magasodik. A pincészet szőlőterületeinek egyike kiváló lehetőséget nyújt, hogy gyönyörködhessenek a naplementében is.

Borok

A Mörk Pincészet szőlőbirtoka a pincészettől körülbelül 100 méterre található Dörgicse területén. Területeik nagysága meghaladja a 5,5 hektár, ebből megközelítőleg 4 hektáron található szőlő. A közel 40 éves Sauvignon Blanc szőlőültetvények kiöregedése és hiányos állapota után úgy döntöttek, hogy teljes egészében felújítják és újratelepítik a szőlőültetvényt. Jelenleg Cabernet franc, Olasz rizling, Furmint, Irsai Olivér, Kékfrankos, Sauvignon blanc, Chardonnay és Rozália található területeiken.

Céljuk, hogy a későbbiekben a pincészetet tovább újítsák, fejlesszék, bővítsék, valamint a szőlőfajtáknak megfelelő technológiák alkalmazásával minőségi, a borvidékre jellemző, ugyanakkor a pincészet egyediségét is megmutató fehér-, vörös- és rozéborokat készítsenek.

Megközelítés

A Mörk Pincészet a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található, a Fenye-hegy nyugati részén. Megközelítése a Hóvirág utcából ajánlott, itt buszmegálló is van. A Hóvirág utca végén egy földút található, erről könnyen elérhető. Más útvonalon több időt vesz igénybe. Az autóval érkező vendégeknek ingyenes parkolási lehetőség biztosított.