Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely – Keszthely

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely országos múzeum, a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartása alá tartozó Magyar Mezőgazdasági Múzeum filiáléja, kiemelt emlékhelyek között számon tartott műemlék. Területe több mint két hektár, három gazdasági udvarra és egy kertre tagolódik. A Festetics-kastély közelében található, a város főforgalmi útjáról, a Bercsényi utcáról közelíthető meg.
A főbejárati kapu a középső udvarra nyílik.  A bejárat mellett harminc parkolóhely (látogatóknak ingyenes) és fedett biciklitároló áll rendelkezésre. A bejárattal szemben található az látogatói információs központ, a fogadóépület, mellette jobbról az irodai egységek. A látogatók beléptető-rendszeren áthaladva közelíthetik meg a kiállításokat és az élménygazdaságot.

A kiállítások többsége az 1-es udvarról nyílik, amelyet boltíves átjáró választ el a középső udvartól. A kiállítások és az élménygazdaság megtekintéséhez MP3 lejátszó bérelhető. Magyar, német, angol nyelvű hanganyagok segítségével könnyen eligazodhatunk a majorban, és meghallgathatjuk a kiállítások vezetőjét és legfontosabb háttéranyagait.

 

Az 1-es udvarról megközelíthető épületek: magtár, ököristálló és góré. Az 1824-ben épített magtár az ország egyik legszebb korabeli gazdasági épülete. Pincerészében szőlészeti és borászati, földszintjén a majorok kiépítését és a cselédek életét, első emeletén az agrárszakoktatás történetét, padlásán a gabonaféléket, a gabonatisztítást és tárolást bemutató kiállítások láthatók, az árkádok alatt kétgépes gőzeke kapott helyet. A magtár közelében, a Georgikon idején még szekérszínként használt, később ököristállóvá alakított épületben a növénytermesztés eszközeit és gépeit bemutató kiállítás, kovácsműhely és bognárműhely található. Az utcafronton áll 1790-es évekből származó alapokra épült középfolyosós kukoricagóré.

 

A 2-es udvarról közelíthető meg a régi lóistállóban berendezett állattenyésztési kiállítás és kádárműhely. A szomszédos Csiki-teremben az időszaki kiállításokat lehet megtekinteni.

A 3-as udvar a lóistállón át közelíthető meg. Az udvar körül U alakban épített juhhodály ma a múzeum gyűjteménytára, a mezőgazdasági eszközök és gépek raktára csak a szakmai közönség számára ajánlott.

A három udvarra osztott majorsághoz közel másfél hektáros fallal körbezárt kert is tartozik. Ezen a területen élménygazdaság található, ahol megtekinthetők a 19. században termesztett fontosabb gazdasági növények, régi magyar háziállatok, foglalkoztató-, játszó- és pihenőhely, számos információs egység szolgálja a látogatók tartalmas időtöltését.

A múzeumban gyakoriak a hagyományőrző rendezvények, kézműves kiállítások és diákprogramok.