Laposa Birtok – Badacsonytomaj

Bemutatkozás

Badacsonytomaj településen kapott helyet a sokak által kedvelt Laposa birtok. A vendéglátóhely családias, hangulatos környezettel és szemet kápráztató panorámával rendelkezik. A birtok az évek során a település egyik legkedveltebb borászatává avanzsálódott. A látogatóknak itt tett látogatásukkor a Borteraszon lehetőségük van megkóstolni a vidékről származó borokat, mellé pedig ízletes sajtokat vagy szezonális fogásokat is fogyaszthatnak az étlapról.

Történet

A Laposa birtok története egy 1978-as találkozással majd házassággal kezdődött. A budapesti Laposa család és a badacsonyi Barabás család gyermekeinek házassága alkalmával egy Balaton-felvidéki présházat ajándékoztak, melyből a borászat elindult. A présházat a kezdetekben csak hobbi szinten használták, majd egyre inkább főtevékenységükké vált. Az igazán nagy fejlődést, áttörést az 1990-as évek elején sikerült elérniük, amikor több preferált Badacsonyi borvidéket is sikerült megvásárolniuk.

Az egykor megszerzett területek biztosítják a mai napig a borászat számára az alapanyagot. Mára a szőlőterületek nagysága 30 hektárrá bővült. A pincészet fő profilja főként a fehérborok készítése, alapanyagul, pedig a már említett, helyi, saját tulajdonú szőlőültetvények termése szolgál. A családi vállalkozás mára jelentősen kinőtte önmagát, ugyanis az eleinte csekély számú borok gyártása, jelenleg évi kb. 500.000 palackra bővült. A borok értékesítésével és készítésével jelenleg a család második generációja foglalkozik.

Termékek

Az évi 500.000 legyártott palack között található Olaszrizling, a Rajnai rizling, a Szürkebarát, a Kéknyelű, a Furmint és Juhfark is egyaránt. A borokat lehetőség van a badacsonyi Laposa birtokon elfogyasztani, ahol egyben vásárlási lehetőség is nyílik a vendégek számára. Számos palackozott tétel közül válogathatnak a nedű kedvelői. A badacsonyi vendéglátóegység mellett, 2014-ben megnyitotta kapuit a Hableány étterem, ami szintén a család tulajdonában áll és itt is van lehetőség a látogatóknak a Laposa borok fogyasztására.

A termékeket nem csak offline térben értékesítik, hanem online, webshopon keresztül is. A webshopot is igyekeztek a fogyasztók ízlése szerint kialakítani. Borok, díszcsomagos borok, pezsgők, ajándékcsomagok és még könyvek is gyarapítják a kínálatot.

Megközelítés 

A Bogyai úton haladva a birtok szinte eltéveszthetetlen, hiszen impozáns panorámaterasza a szőlősorok végében már messziről szembetűnik. Amennyiben személyautóval érkezünk, a közelben ingyenesen parkolási lehetőséget vehetünk igénybe.