Kisfaludy Kilátó – Badacsony

Badacsony környékére nem csak a borok miatt érdemes betérni, hiszen itt található a Kisfaludy kilátó is, amely a Balaton-felvidék egyik legmagasabban fekvő panoráma pontja. A 438 méter magasra épített torony évszaktól függetlenül bármikor szabadon látogatható és belépődíjat sem kell fizetni az élményért.

Kisfaludy kilátó

Elhelyezkedés

Ahhoz, hogy elérd ezt a bakancslistás kilátópontot, előbb a Badacsonyt kell meghódítani. Ha teljes egészében szeretnéd látni a hegy kincseit, akkor ajánlott a vasútállomástól induló sárga jelzésű utat végigjárni. Ez a 10 kilométert felölelő ösvény olyan látnivalókat fűz sorba, mint a Rózsakő, a Bujdosók lépcsője és a Ranolder-kereszt.

Dönthetsz a rövidebb verzió mellett is: ez esetben autóval kell eljutni a Szegedy Róza házhoz, ahol fizetős parkoló áll az érkezők rendelkezésére. Innen mindössze 1,5 kilométer elérni a Kisfaludy kilátót, de a meredek szakaszok miatt fontos, hogy megfelelő túracipőben vágj neki a kalandnak!

Kilátás

Amikor a belső csigalépcsőt legyűrve felérsz a 18 méter magas torony erkélyére, a látványtól elakad a lélegzeted. Körös-körül erdőt, hegyeket és a Balaton csillogó vizét lehet látni, a Tihanyi-félszigettől egészen a Keszthelyi-öbölig. A mellvéden még illusztrációk is segítenek abban, hogy felismerd a Tóti-hegyet, a Gulácsot, Hegyestűt és a Káli-medencét. Mindenképp megéri elidőzni itt egy kicsit.

Története

A 360°-os panorámát kínáló torony a fiatalabb kilátók közé tartozik, ugyanis csak 2011-ben foglalta el helyét a Badacsony tetején. Persze előtte is volt itt egy hasonló építmény (valamikor a ‘60-as években került oda), de annak szörnyen megromlott az állapota és a fák is fölé nőttek. Az új kilátó felavatása óta hatalmas népszerűségnek örvend mind a tapasztalt túrázók, mind az északi parton nyaralók körében.