Helikon park – Keszthely

Keszthely legnagyobb zöldterülete

 

Helikon park

 

“Itt a keszthelyi zöld parton emelkedik A csendes Helikon.”- olvashatjuk Berzsenyi Dániel sorait. Nem hiába, Keszthelyen még a parkok is kulturális, történelmi háttérrel bírnak, és egészen biztos, hogy közük van a Festeticsekhez. Ha a belvárosból a Balaton-part felé tartunk, nagy valószínűséggel érintjük a faóriások alkotta Helikon parkot.

Hogy miért pont Helikon, és mi köze a Festetics családhoz? 1883-ban Festetics II. Tasziló adta a ligetet a városnak örökös használatra, amit parkká alakítottak – eredetileg Fürdő Park volt a neve – , ahol jellemzően lombhullató fák dominálnak: gesztenye, bükk, hárs, cseresznye, szomorú fűz, tölgy és platán, utóbbi a fősétány fája.  A tűlevelűek közül tuját, fenyőt, közönséges mocsári ciprust figyelhetünk meg.

A Helikoni Ünnepségek fontos szegmensét képzik a város kulturális életének. Az első ünnepséget 1817-ben Gróf Festetics György szervezte, és az irodalmi élet oly neves szereplői vettek rajt részt, mint Kisfaludy Sándor, Berzsenyi Dániel, Dukai Takách Judit. A jeles kulturális eseményt többször is megtartották, majd a gróf halálával véget értek az ünnepségek

Helikon emlékmű

 

Száz év múltán is úgy látták, az, hogy az értelmiség krémje a Balaton-parti Keszthely városában gyűlt össze, nagy jelentőséggel bírt a város életében, ezért úgy vélték, illendő megemlékezni a centenáriumról, és nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljön ez a szép hagyomány. A világháború miatt csupán 1921-ben volt lehetőség arra, hogy megemlékezzenek a Helikoni Ünnepségek 100 éves évfordulójáról. Ekkor emelték a parkot átszelő sétány mentén található 8 oszlopon álló, kupolás Helikon Emlékművet. Nem ez az egyetlen alkotás, ami a parkot díszíti, megtalálható Kitaibel Pál botanikus, Cholnoky Jenő földrajztudós szobra, Herman Ottó emlékoszlopa.

Megközelítés, parkolás

 

A park a Balaton-partról és a belvárosból pár perces sétával elérhető, ez köti össze a két „városrészt”. A park mellett, az Erzsébet királyné útja mentén fizetős parkolóban tudjuk hagyni gépjárművünket.