Gyógynövény-völgy – Zánka

Bemutatkozás

2022 folyamán a Gyógynövény-völgy Látogató és Oktatóközpont területén szakaszos építési munkálatok zajlanak, azonban az attrakció minden nap látogatható, egyénileg előzetes bejelentkezés nélkül. Szakvezetést, szervezett csoportos látogatást és ügyeleti időn kívüli látogatást telefonon lehet egyeztetni. A manufaktúra terem kizárólag szakvezetés keretében látogatható az építési időszak idején.

A Gyógynövény-völgy Látogató és Oktatóközpontban megismerhető a Balaton-felvidéken előforduló gyógynövények sokasága. Tavasztól őszig több mint 500 gyógynövényfaj pompázik a tematikus ágyásokkal kialakított bemutatókertben. A tárlatterem a gyógynövények felhasználásáról, hatóanyagokról, élettani hatásról, aktuális kutatásokról tájékoztat és a gyakorlati felhasználásba ad betekintést, míg a manufaktúra a növények (elő)feldolgozásának lépéseit és eszközeit mutatja be, hagyományőrző módon.

Az oktatóközpont génmegőrző tevékenységet folytat és szakmai segítséget is nyújt, a kertészkedők szaktanácsot, magokat és palántákat szerezhetnek be, a gyógynövény fogyasztók pedig fitoterapeuta tanácsát kérhetik és teázhatnak is a helyszínen.