Fürtös Pince 1821 – Balatonudvari

Bemutatkozás

A borkóstolást és a múzeumi élményeket vegyíti a műemléki védelem alatt álló Fürtös Pince 1821, ahol a vendégek mesebeli környezetben ízlelhetik meg Németh Miklós borait. A leshegyi présház Dörgicse és Balatonudvari találkozásánál fekszik, egy szőlőtőkékkel borított telek délnyugati sarkában. Nevét a homlokzatdíszen ábrázolt szőlőfürtökről kapta. 2002-ben jelentős felújításon esett át, ennek köszönhetően műszakilag teljesen korszerű, de hangulatában továbbra is őrzi több mint 200 éves történetét.

A Fürtös Pince 1821 története

Németh Miklós számára a szőlőművelés nem csak egy hirtelen jött hóbort. Nagyapja, Albert Károly hosszú éveken át gazdálkodott a Leshegyen, így a családi örökséget élteti tovább megtermelt boraival. A présház persze már korábban is itt állt: az oromzaton olvasható dátum szerint 1821-ben foglalta el helyét Balatonudvari határában. Háromosztató, mestergerendás építmény, amelyben oszlopos kályha, kőboltozatos pince és beépített takaréktűzhely is található. Kicsinosítása alatt elsődleges szempont volt, hogy megőrizzék egyedi karakterét.

Kínálat

A Fürtös Pince 1821 meglátogatását a bor- és műkedvelő közönségnek ajánljuk. Előre egyeztetett időpontban (hétvégente) a pince körbevezetéssel tekinthető meg, ráadásul igény szerint borkóstolásra (olaszrizling, kékfrankos) is lehetőséget kapunk. Az ár megegyezés szerint alakul, létszám és az elfogyasztott bormennyiség függvényében.

Megközelítés

Balatonudvari, Dörgicse és Vászoly irányából egyaránt könnyű megközelíteni gyalogszerrel vagy akár autóval is.