Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó – Révfülöp

Révfülöp kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik a 2020-ban leégett, majd egy évvel később újjáépített Millenium kilátó, mely a Fülöp-hegy csúcsán várja a természetjárókat. Itt tárul eléd a Balaton egyik legbámulatosabb körpanorámája, ezért kötelező állomás, ha a környéken barangolsz.

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

Elhelyezkedés

Úticélunk Révfülöp központjától körülbelül 1 órás sétára fekszik, Kővágóörs irányában. Mivel a hegy tetejére vezető lépcsősor elég szuszogós lesz, kezdő túrázóknak érdemes autóval lerövidíteni az utat. A Kilátó utca végén még egy parkolót is kialakítottak, pont erre a célra.

Eső után óvatosan közlekedj, mert a domboldalba épített falépcsőkön könnyen meg lehet csúszni!

Kilátás

Aki combizmait nem kímélve legyőzi az ösvény meredek kaptatóit, az a csúcson páratlan, 360°-os panorámában részesül. Maga a Fülöp-hegy 274 méter magas, a ráépült kilátó pedig 22 méterre nyújtózik, így szép időben Akarattyától egészen Keszthelyig belátni a Balatont. Nyugatról a Tapolcai-medence tanúhegyeinek koszorúja köszönt, nem sokkal messzebb a Tihanyi-félsziget büszke vonalain legeltetheted a szemed. Nem véletlen, hogy Cholnoky Jenő földrajztudós a ”világ egyik legszebbjének” nevezte ezt a vidéket és az innen nyíló kilátást.

Története

A Millenium kilátó gondolata az Országos Magyar Turista Egyesület berkein belül fogant meg az 1940-es évek elején. Már a pontos helyet is kiválasztották hozzá, aztán kirobbant a 2. világháború, és a tervek egy időre a padlásra kerültek. Akkor még senki sem tudhatta, hogy a megálmodott Fülöp-hegyi kilátó egészen az ezredfordulóig várat majd magára.

Végül 2001-ben adták át, Pelényi Gyula tervei alapján, a magyar államalapítás 100. évfordulója alkalmából. Azonnal belopta magát mind a helyiek, mind turisták szívébe, és óriási tömegeket vonzott Révfülöpre. 19 év után szomorú epizód következett az épület történetében: 2020 februárjában egy villámcsapás miatt leégett a belső csigalépcső és a teljes faszerkezet, így nem is lehetett látogatni. 2021-ben aztán újra teljes pompájában nyitotta meg kapuit, ráadásul egy korszerű villámvédelmi rendszerrel is felszerelték.