Fülei Pincészet – Balatonakali

A Fülei Pincészet látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges!

Balatonakali lankái között, a domboldalon, csodálatos környezetben bújik meg a hangulatos Fülei Pincészet, mely 2013 óta nyújt kiváló gasztronómiai szolgáltatásokat az idei érkező vendégek részére. A Fenye-hegyen található pince 1889-ben épült, a körülötte lévő területet pedig Füle Zoltán vásárolta meg 2013-ban, és neki is kezdett a szőlőtőkék telepítésének. Napjainkig gondtalanul működik és várja a gasztronómia szerelmeseit finomabbnál finomabb borokkal, valamint eseményekben sem szűkölködnek.

Borok

A Fülei család több, mint száz év távlatából tért vissza az ősi Balatoni területre. Legfőbb szőlőültetvényeik az Olaszrizling, de felbukkan a Tramini és a Királyleányka is. Szőlőik termesztésénél szigorúan ragaszkodnak az ökológiai módszerekhez, műtrágyát, gyomirtó- gomba- és rovarölő szereket egyáltalán nem használnak. A gyommentességet kizárólag talajtakaró növények telepítésével és mechanikai módszerek alkalmazásával érik el.

A vendégek csak előzetes bejelentkezéssel tudják látogatni a pincészetet. Érkezéskor a finom kézműves bioborok mellett, ínycsiklandó apró falatokat kóstolhatnak, valamint a legkedvesebb vendéglátásban lehet részük.

Események

A Fülei Pincészet a nyári időszakban számos, sokak által ismert eseménnyel várja vendégeit. Az egyik legismertebb a minden év márciusában, mandulavirágzáskor megrendezésre kerülő Akali Bor Napja, ahol vidám hangulatra tehetnek szert, illetve borkorcsolyákat és a legkiválóbb ÖKO borokat kóstolhatják meg. Nem is kell sokat várni a következő eseményig, júniusban tartják a Fülei Bor Napját, ahol hagyományos borkóstoló és pincelátogatás, de minikoncertek is vannak, valamint a lakoma sem maradhat el. Az év utolsó eseménye a szeptemberben tartandó Szüret, ahol egy családként szüretelhetik a szőlőt, a présház előtt pedig gyerekek tapossák a szemeket, melyből a kiváló borok készülnek.

Megközelítés

A Fülei Pincészet a Balaton felett magasodó, Fenye-hegyen helyezkedik el Balatonakaliban. Megközelítése autóval ajánlott, hiszen buszmegálló leghamarabb fél óra gyaloglásra van, de egy túra keretén belül nem jelent nehézséget. Balatonudvari felől érkezve, a 71-es főútról letérve körülbelül 5 perc alatt elérhető, buszmegálló is szintén ebben a kereszteződésben van. A városból kevesebb, mint 10 percet vesz igénybe a megközelítése autóval, ingyenes parkolás biztosított.