Folly Arborétum és Borászat – Badacsonyörs

A Folly Arborétum és Borászat nem csak egy egyszerű arborétum a sok közül. A több mint 110 éves kertet napjainkban már a Folly család negyedik generációja gondozza, óvja és szépíti a lehető legnagyobb odaadással és rengeteg belefektetett munkával.

Egész évben nyitva tart, és tökéletes választás a kisgyermekes családok részére, hiszen a kertet gyönyörű, árnyékot adó fák borítják, alattuk pedig izgalmas szabadtéri játszótér terül el. A balatoni panorámáért rajongók számára a kert tetejére épült Panorámaterasz lesz kötelező megállóhely.

Fontos: éttermi fogyasztáshoz asztalfoglalás, a gasztroprogramokon való részvételhez előzetes foglalás szükséges!

Aktuális ajánlatok

– Kerti séták a Follyban
Lombhullatók nyomában egy örökzöld kertben
Időpontok: 10.01.: 11:00 I 10.08.: 14:00 | 10.15.: 11:00, 16:00 | 10.22.: 11:00, 14:00 | 10.29.: 16:00
Ár (a belépőjegyen felül): 1.500 Ft/fő

– Holdfénytúrák a Follyban
Időpont: 10.08. (szombat) 19:00

– Gasztroszínházi ősbemutató: „Betyárok ideje – stukker, gombóc újratöltve”
Időpont: 10.04. 17:00
Ár: Négyfogásos menü öttételes borkóstolóval arborétumi belépővel és színházi előadással: 18.900 Ft/fő

– Bortriatlon – Rizling Vakáció – Borvacsora:
Időpont: 10.15. 17:30
Ár: 16.900 Ft/fő, amely tartalmazza a belépőt, a vezetett kertlátogatást és ötfogásos borvacsorát.

– Folly borvacsora:
Időpont: 10.29. 18:00
Ár: 17.900 Ft/fő, amely tartalmazza a belépőt, a vezetett kertlátogatást és ötfogásos borvacsorát.

Folly Arborétum

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászatot más néven fenyőmúzeumnak is hívják. Nem nehéz kitalálni, hogy miért: területén mintegy többszázféle fenyőt tekinthetnek meg a vendégek. Ha ehhez hozzávesszük az itt élő lombos fákat, cserjéket és évelőket, nagyjából 600 faj gyönyörködteti a szemet.

Története

A kert első magvacskáját 1905-ben ültette el Dr. Folly Gyula, pécsi orvos. Akkoriban mindössze 0,4 hektárt ölelt fel az arborétum, napjainkra ez a szám a hozzá csatlakozó erdőfelülettel együtt már kicsivel 5 hektár fölé emelkedett. A gyűjtemény összeállításakor kiemelt figyelmet fordított a Folly család arra, hogy csak olyan növényeket telepítsenek, amelyek kényelmesen el vannak a Balaton klímájában és a szárazságot is jól tűrik.

Munkájuk gyümölcseként egyre több vendég, növénykedvelő és borbarát fedezi fel magának ezt a badacsonyi édenkertet. Nem is csoda, hiszen a gyönyörű fák és a felejthetetlen panoráma különleges élményt nyújt mindenki számára – pláne, ha zamatos Folly borokat és szörpöket is kóstolunk erdőjárás közben.

Borászat

A Folly Borászat születése a család üknagyapjához köthető, aki az 1870-es évek végén építette meg a ma is használatban lévő pincét. A környező borvidékek hagyományaihoz igazodva a fehérborokra helyezték a hangsúlyt, azok közül is a környék specialitásaira. Termőterületnek a Kisörsi-hegyet választották, amely a szürkebarátnak, az ottonel muskotálynak, a kéknyelűnek, a rajnai rizlingnek, a budai zöldnek és az olaszrizlingnek biztosít kedvező életteret.

A borok elkészítéséhez reduktív eljárást alkalmaznak, de vannak olyan borok is, melyeknél a hordós érlelés érvényesült. Legkedveltebb tételeik közé sorolhatjuk a zamatosan gyümölcsös Borókát, ami a muskotály, az olaszrizling és a szürkebarát házasításával jött létre. De példaértékű palack a Cédrus is, amelyet szintén az arborétum szőlőjéből, olaszrizling és szürkebarát egyvelegéből állítanak elő. 2019-ben debütált vörösboruk a Boróka vörös, amelyet merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákból készítenek.

Megközelítés

A Folly Arborétum és Borászat a Badacsonyörs és Ábrahámhegy között magasodó hegyen található. Elhelyezkedése miatt megközelítése autóval vagy kerékpárral ajánlott, az arborétumhoz vezető út azonban keskeny és meredek, így kérik a látogatókat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek. Egy fogadóterület is tartozik a kerthez, ahol a vendégek ingyenesen parkolhatnak.