Csicsergő sétány Szabadstrand – Balatonberény

Balatonberény festői szépségű, díjmentesen igénybe vehető strandja egy nádasokkal, apró szigetekkel, öblökkel tagolt hosszú partszakasz, mely a sportpályától egészen a település határáig, mintegy két kilométeren át húzódik.

A Balatonon ritkaság az olyan természetes formakincsekben gazdag partszakasz, mint a balatonberényi ingyenes strand. A hosszú sétákra is csábító, ligetekkel tagolt, többhektáros területen patakokkal, apró szigetekkel és zátonyokkal, nádasokkal és fövenyes öblökkel találkozhat a látogató. A Keszthelyi-öböltől egészen a Badacsonyig tartó panoráma pedig olyan hátteret képez, mely által valóban a nyugalom szigetén érezheti magát az ember.

A tágas, gondozott zöldterületen strandolók körében ismeretlen a zsúfoltság fogalma. A partszakasz a több kisebb bekötőútról autóval és kerékpárral is könnyen és gyorsan megközelíthető, a parkolás ingyenes. A központi részen díjmentesen látogatható nyilvános WC került kialakításra. A vízbe történő bejutást bejárók, kisebb stégek könnyítik meg.

A környezet kiválóan alkalmas a sportolásra. A parti zöldterületen bőven van hely focizni, tollaslabdázni vagy éppen frizbizni. A sekély vízben a legkisebbek is biztonsággal gyakorolhatják az úszást, míg az idősebbek – megfelelő időjárás esetén – a szörf, kite-szörf, vagy vitorlás tudásukat csiszolhatják.

A halban gazdag partszakaszt a hajnali és a késő esti órákban a horgászok veszik birtokba. A nyíltvízi horgászat szerelmesei a területen található vitorlás- és csónakkikötőből indulnak útjukra. Az ingyenes strand közepén található Csicsergő-sziget, egy igazi madárparadicsom, ahol fényképezőgéppel is érdemes eltölteni néhány órát egy-egy különleges madárfotó reményében.